08.02.2011

Revoluce u společnosti Canon

Společnost Canon v předešlých dnech představila celou řadu novinek, které potěší nejednoho vášnivého fotografa. Jednou z nejzajímavějších novinek v celé oblasti je představení nových profesionálních teleobjektivů.

Společnost Canon inovovala prakticky celou řadu profesionálních objektivů své značky, čímž rozhodně nadchla srdce většiny zapálených fotografů a zároveň tak zarmoutila majitele nových teleobjektivů. Při pročítání technických specifikací jsem se nestačil divit, co všechno se společnosti Canon povedlo integrovat do nových řad profesionálních objektivů. Troufám si říci, že nová řada super teleobjektivů katapultuje společnost Canon opět na samý vrchol pomyslného žebříčku značek a přidělá nejednu vrásku konkurenci.

Foto

Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM, Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM
První dvojice objektivů byla představena již loni a bylo o ní napsáno opravdu hodně. Za zmínku jistě stojí použití nového 4krokového optického stabilizátoru obrazu, který byl speciálně navržen pro nové objektivy. Prvně byl nový stabilizátor použit u nových objektivů Canon EF 200mm f/2.0L IS USM a Canon EF 800mm f/5.6L IS USM, kde se nad míru dobře osvědčil. Další z revolučních novinek bylo představení třetího režimu stabilizace obrazu. Nový režim stabilizace obrazu IS Mode 3, je ideálně nastaven pro fotografování každé akce a zvláště se hodí pro případy, kdy musíte použít techniku sledování objektu, protože aktivuje prvky stabilizace obrazu až při expozici. V neposlední řadě došlo k nejdůležitější věci, která uživatele potěší, ke značnému snížení hmotnosti. U nového objektivu Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM došlo ke snížení hmotnosti téměř o jednu třetinu, což z něho dělá žhavého kandidáta na fotografování z ruky.

Foto

Canon EF 500mm f/4.0L IS II USM, Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM
Poslední dva objektivy společnost Canon ohlásila právě v těchto dnech a stejně jako u předchozích modelů využívají oba výše uvedené novinky. Nejvíce mě opět zaujala úspora hmotnosti u objektivu Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM (z 5.3 na 3.9kg), který se dostal na úroveň hmotnosti objektivu Canon EF 500mm f/4.0L IS USM, s kterým bylo možné fotografovat pohodlně z ruky. Moc dobře si vzpomínám na svoje začátky s objektivem EF 600, kterým měl sice úžasnou kresbu, ale byl na fotografování z ruky opravdu příliš těžký. U nových objektivů byla zvýšena kvalita obrazu pomocí vrstvy SWC. Patentovaná struktura povrchových vrstev, navržená společností Canon pro digitální fotoaparáty, přispívá k minimalizaci výskytu odlesků a závoje, způsobených odrazy světla uvnitř objektivu. Komplexní optický design se vyznačuje fluoritovými a UD prvky objektivu, které se vypořádají s aberacemi a zkreslením. Vysoká světelnost f/4 umožňuje použít telekonvertory Canon EF 1,4× III a EF 2,0× III při současném zachování automatického zaostřování u fotoaparátů řady EOS 1. Z dalších novinek vzpomeňme elektromechanické zaostřování. Režim dvourychlostního elektromechanického zaostřování objektivu Canon EF 600mm f/4L IS II USM umožňuje upravovat zaostření plynulou konstantní rychlostí, což je bezvadné při pořizování videozáznamů.

Foto

Canon 200-400mm f/4 IS USM Ext1.4x
Evoluce, revoluce, nebo snad zázrak?
Nevím, jak bych tento nový objektiv pojmenoval, ale z nové nabídky mě zaujal ze všeho nejvíce. Jednak společnost Canon tímto objektivem vyslyšela řadu svých příznivců, kteří volali po tomto objektivu již v minulosti a doplnila tak kompletně svoje portfolio, čímž jistě přidělala nejednu vráseku na čele společnosti Nikon. Mnoho uživatelů společnosti Nikon si pochvalovalo objektiv s rozsahem ohniskové vzdálenosti 200-400 mm a tak jediným logickým krokem společnosti Canon bylo použít tento zajímavý ohniskový rozsah v novém objektivu. To by ale nebyla společnost Canon, aby nám nepřipravila jednu lahůdku, v podobě integrovaného extenderu 1.4x. Bohužel více informací o tomto zajímavém skle prozatím společnost tají a já osobně jsem velmi zvědav, jaká bude výsledná kresba a možnost využití.

Foto

Cena versus kvalita
Nejvíce diskutovanou skutečností jsou prozatím zveřejněné ceny. Nové objektivy se budou prodávat za výrazně vyšší ceny, než jejich předešlé modely a tak vyvstává logická otázka, má vůbec smysl měnit starý objektiv za nový? Tuhle otázku nechám i já sám nezodpovězenou, protože v současné době si na ni nedokážu odpovědět. Každopádně za nedlouho budu mít k testování půjčeny oba nové objektivy EF 300 a EF 400 a budu moci napsat o něco více.

Více informací o novinkách společnosti Canon naleznete prakticky na každém webu, který se zabývá fototechnikou.

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  08.02.2011

Categories: Photoequipment | 08.02.2011
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

11.02.2011 (20:49)

kárl: Taky jsem zvědav na cenu, protože ty nový skla jsou tak nějak slušně řečeno kur..a drahý :-(

11.02.2011 (20:47)

Petr Vaculík: Já už zoomy nějak nemusím, naučil jsem se zoomovat nohama a tak mi to nechybí, i když tenhle kousek vypadá fakt zajímavě. Těším se na nějaký první test.

11.02.2011 (20:46)

pavel: Bohužel, už si na něj brousím zuby, ale štve mě ta cena :wacko:

09.02.2011 (17:03)

No já jsem prohledal net a tak různě po světe jsem vyzjistil že cena toho zoomu má bejt dost podobná nikoňáckýmu sklu. je to vcelku logické jinak by se jim to těžko prodávalo... a tohle má navíc integrovaný TC. takže přidaná hodnota kterou konkurence nemá.

08.02.2011 (14:19)

jsem hlavně zvědavý, za kolik dají ten zoom, protože po něm bude myslím největší poptávka. vzhledem k ceně si myslím, že kdo 300 nebo 400 má, tak si je asi nechá, než by je vyměňoval. Ale ten zoom vypadá moc hezky, ovšem jestli to Canonu půjde s nasazením do prodeje jako s 1DMkIV, tak si ještě chvíli počkáme :-D

08.02.2011 (13:00)

nekde jsem cetl ze to novy 400kilo ma stat 11tis dolaru... to se asi posrali ne? jinak skla to sou bozi a ten zoom me fakt zajima



Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *