03.03.2019

Articles



Tanzanie, cesta do zelené a deštivé  Afriky Netradičně jsem naplánoval cestu do Afriky pro několik přátel v období končících dlouhých dešťů. Necelé dva týdny strávíme v oblasti širých plání v oblasti Serengeti a na několik dní se podíváme do jednoho z nejkrásnějších míst naší planety, kráteru NgoroNgoro. Pevně doufám, že nám Tanzanie poodkryje trochu ze svého života v období dešťů.


icon comments 9 iconviews 6621 view article

Časopis Travelfocus, zvířecí ráje Pro nejnovější číslo časopisu TRAVELFOCUS jsem napsal velmi rozsáhlý článek, který má provést fotografy po celém světě a zavítat do "Zvířecích rájů". Poslední zajímavá místa na zeměkouli, kam se můžete vydat fotografovat divoká zvířata. Zavítáme do zajímavých zemí, které mi jsou velmi blízké, například Gabon, Pantanal, Ekvádor, Tanzanie, Keňa, Botswana, Florida,Indonésie, Kostarika, ... a mnohých dalších.


iconviews 3742 view article

Časopis FONT, rozhovor s fotografem Michal Jirouš, právník a amatérský fotograf s duší přírodovědce.Po celém světě zaznamenává divokou přírodu a její zvířecí obyvatele. S profesionálními výsledky.... rozhovor o mě, o cestování a fotografování si můžete přečíst v novém čísle grafického časopisu FONT.


iconviews 3584 view article

Papoušek šedý, žako v národní parku Loango To, že se potkám s takovou vzácností na vlastní oči v přírodě, to jsem opravdu nepředpokládal. Před odjezdem do národních parků v Gabonu jsem letmo prošel seznam druhů ptáků a někde v hloubi mi utkvěl tento krásný a inteligentní papoušek. Je velmi vzácný, protože Gabon patří spíše k zemím s okrajovým výskytem a dle informací z literatury tady hnízdí sotva nějakých 200 párů. O to větší radost jsem ze setkání měl.


icon comments 3 iconviews 9392 view article

Dudek chocholatý, magazín Příroda 5-6 / 2015 V květnovém čísle magazínu Příroda si můžete přečíst můj článek o fotografování nejkrásnějšího zástupce ptačí říše u nás, dudka chocholatého. Ve fotokrytu jsem s nimi strávil stovky hodin a něco málo se dozvěděl o jejich životě v době intenzivního krmení mláďat.


iconviews 3767 view article

Pantanal, řeka Rio Negro plná života Už jsem se nemohl dočkat, až se zase vrátím na řeku Rio Negro, kde jsem prožil nezapomenutelné zážitky se zvířaty. Při poslední cestě do brazilského Pantanalu jsem se rozhodl, že budu trávit více času na řece a pokusím se zdokumentovat o něco více, než posledně. Poprosil jsem Fernanda, ať nás vezme na druhou stranu do míst, která jsem ještě nenavštívil a tady nás čekalo opravdu pár hezkých překvapení.


icon comments 13 iconviews 8255 view article

Gabon, šimpanzi v západu slunce na rovníku Poslední primáty, které jsme měli možnost v Gabonu pozorovat, byli šimpanzi učenlivý. Naši nejbližší příbuzní se volně prohánějí na malých ostrůvcích v rovníkové Africe, kde jejich populace naštěstí celkem dobře vzkvétá. Náš cíl byl jasný, pokusit se s šimpanzi setkat ve volné přírodě národní parku Invido.


icon comments 8 iconviews 8686 view article

Pantanal, Jihoamerická pampa plná života Poslední naše společná expedice do Pantanalu byla zaměřena více na ptačí svět, zejména papoušky, ale na rozlehlých jihoamerických pampách se to hemží životem, takže o setkání se savci nebyla opravdu nouze. Všichni jsme se těšili, až se setkáme s mravenečníkem, pásovce, tapírem a možná i pumou a jaguárem. Nakonec se některé sny naplnily až po okraj, a některé touhy zůstávají stále ještě nevyslyšeny.


icon comments 15 iconviews 12438 view article

Canon EF 600mm f/4L IS II USM, rok v akci Je tomu téměř rok, co jsem neodolal mocnému vábení společnosti Canon a po dlouhých úvahách jsem si pořídil jeden z nejdelších světelných teleobjektivů, který Canon nabízí. Dlouho jsem váhal, jestli napevno zakotví v mé výbavě, nebo ho nakonec prodám. Jak to všechno dopadlo, a co mě nakonec vedlo k tomu, že si ho nechám, si můžete přečíst v následujících řádcích.


icon comments 10 iconviews 53133 view article