26.01.2019

Nature



Nature, Rozhovor pro časopis FOCUSmagazine 7/2014 Právě vyšlo 7 číslo časopisu FOCUSmagazine, kde si můžete přečíst můj poměrně rozsáhlý rozhovor o fotografování přírody. Dozvíte se pár zajímavostí z mých cest a poradím Vám, jak na fotografování přírody. S fotografováním africké, nebo tropické přírody se v posledních letech roztrhl pytel, tak směle vzhůru do čtení. Martinovi Kamínovi děkuji za pozvání.


iconviews 4456 view article

Ara hyacintový, modrý král Pantanalu Dlouhá cesta přede mnou, už po třetí se vracím do nejkrásnější bažiny světa, brazilského Pantanalu. Hlavním cílem další expedice je fotografování nejkrásnějšího papouška Brazílie, vzácného Ary hyacintového. Ara hyacintový patří mezi ohrožené druhy papoušků, kteří byli ve volné přírodě již téměř vyhubeni. Posledním útočištěm pro ary se stala brazilská zátopová oblast, Pantanal.


icon comments 10 iconviews 22260 view article

Bahňáci, barevné orgie v kukuřici Budík zvoní ve 3 ráno, rychle vykouknu z okna a kontroluji počasí, podle předpovědi mělo být krásně vymeteno. Předpověď vyšla dokonale, na obloze ani jediný mráček, jen chladně potemnělá obloha. Neváhám a vyrážím za kamarádem Lubošem na smluvené místo, cíl je jasný, fotografovat bahňáky.


icon comments 8 iconviews 6745 view article

Sysel obecný, plno mláďat v kolonii Několik večerů a jedno chladné ráno jsem strávil na Radouči u syslů. Kolonie se nám neuvěřitelně rozrostla, takže každou večerní chvilku, kterou vyleze slunce z poza mraků, místo času trávení u počítače, fotím mladé sysly.Potřeboval jsem otestovat novou techniku, takže volba byla jasná, syslové.


icon contains video icon comments 18 iconviews 13718 view article

Kuna skalní, divočina v přítmí lesa Kuna skalní patří mezi zvířata, která jsou krásná na pohled, ale většina lidí je bytostně nenávidí. Zkušenosti s řáděním kuny v lidském obydlí má určitě hodně lidí. Pokud si zadáte ve vyhledávači na internetu slovo kuna skalní, první článek ve výpisu hlásá „Jak se zbavit kuny na půdě“, zcela příznačné a poplatné době.


icon comments 10 iconviews 10439 view article

Skorec vodní, hnízdění pod jezem S Romanem vyrážíme na hnízdící skorce vodní v pozdním odpoledni, začíná se zatahovat, tak uvidíme, jak to dopadne. Skorce jsem fotografoval poprvé v životě a většina mých předchozích pozorování se odehrávala spíše formou naprosté náhody. Tady pod jezem hnízdí několik let na krásném místě a tak jsem měl možnost si je vyfotografovat ve vrcholné fázi krmení.


icon comments 8 iconviews 4982 view article

Ledňáček říční, první letošní hnízdění Je to už dva týdny, kdy jsem poprvé letošní rok navštívil oblíbenou lokalitu, kde hnízdí několik let po sobě moji oblíbení ledňáčci. Moc jsem se těšil, až se znovu s nimi setkám a budu je moci fotografovat. Bohužel jak už to tak v přírodě bývá, vše není zrovna růžové.


icon comments 16 iconviews 11021 view article

Dudek chocholatý, intenzivní krmení mláďat Kamarád z Moravy mi ve čtvrtek večer telefonuje, Michale, rychle přijeď, dudkové už koukají ven a dlouho nevydrží. Nějak se mi tomu nechce věřit, je to přeci jen trochu dříve, než jindy.Loňský rok jsem finální krmení bohužel promeškal, protože jsem byl na Madagaskaru, a když jsem dorazil, mladí byli již venku.  Letos se konečně zadařilo, když jsem dorazil na Moravu, krmení bylo ve své vrcholné fázi.


icon contains video icon comments 25 iconviews 16420 view article

Mandril, hrozivý ochránce rodiny: Příroda 6/2014 V červnovém čísle časopisu Příroda si můžete přečíst můj článek Mandril, hrozivý ochránce rodiny. Pestré fotografie jsou doplněné textem z naší prosincové expedice do tropického Gabonu. Více už v samotném článku, doporučuji zakoupit časopis.


iconviews 3966 view article