15.07.2009

Papuchalk ploskozobý, život v kolonii

Nedalo mi to, a přeci jen se k cestě na ostrov Runde ještě na chvíli vrátím. Původně jsem měl v plánu dokončit sérii článků z cest po severní Americe, ale pod tlaky emocí a zážitků z ostrova Runde, přeci jen něco málo napíši.

Papuchalk ploskozobý, anebo bělobradý?
Asi se určitě zeptáte, proč právě tohle malé dilema v označení papuchalků. Stejně tak překvapený jsem byl i já sám, když jsme na tohle téma narazili na ostrově Runde. Zkušenější kamarád a biolog v jedné osobě, Zdeněk Souček, mi na ostrově osvětlil celou problematiku. Správný název by měl být Papuchalk ploskozobý, bohužel se díky známým fotografům vžil i druhý název Papuchalk bělobradý. Obojí se dá správně použít, nicméně podle taxonu by měl správný název znít Papuchalk ploskozobý. Bude velmi rád, pokud někdo zkušenější a vzdělanější, vnese do této problematiky jasno, klidně i formou nějakého příspěvku. To jen tak na okraj, dále to nechám prozatím u ledu a počkám na vyjádření erudovaných lidí v tomto oboru.

pap002 Papuchalk ploskozobý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 8. července 2009 19:40:28, Ostrov Runde (Norsko)

pap013 Papuchalk ploskozobý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 8. července 2009 19:48:28, Ostrov Runde (Norsko)

pap009 Papuchalk ploskozobý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 9. července 2009 20:45:29, Ostrov Runde (Norsko)

Atrakce jménem papuchalk
Bohužel, ani zapadlému a jinak klidnému ostrovu Runde, se nevyhne doslova obrovský nápor turistů v době, kdy se papuchalci vracejí z otevřeného moře ke svým hnízdním dutinám na ostrově. Místní malý ostrůvek se stává v období hnízdění papuchalků doslova komerční atrakcí. Proč je tomu tak?. Odpověď je velmi snadná, stačí se jen na chvíli zadívat na papuchalka a bude vám to hned jasné, takhle krásné a zároveň legrační zvířátko jen tak někde neuvidíte. Papuchalci obývají na ostrově Runde pouze závětrnou stranu ostrova, pokud se tedy bude chtít vydat k jejím hnízdním dutinám, nezbude vám nic jiného než překonat jeden prudký kopec a rázem se tak ocitnete v jiném světě. V závětrné straně ostrova prakticky nefouká vítr, velmi snadno vás tady slunce doslova spálí, moře a větry sem nepřináší takřka žádnou slanou vodu, nemáte tedy problém s neustálým čištěním objektivů. Sedím si takhle na papuchalčí skále a najednou se přiřítí celý autobus lidí, všichni udělají cvak, a jdou rychle pryč. Jednou se nám dokonce stalo, že na skále bylo asi 35 fotografů a druhý den jen my dva s Tiborem, celá skála byla jen naše. Papuchalci jsou na přítomnost turistů již zvyklí, dokonce někteří přistávají přímo na nich, kluci byli svědky toho, jak jedné neopatrné turistce vyrazili mobil z ruky. Velké štěstí pro papuchalky je, že přístup k hnízdním dutinám je opravdu jen velmi malý a všichni turisté se spořádaně drží pouze za provazem a tak nedochází prakticky k žádnému vyrušování v období hnízdění.

pap001 Papuchalk ploskozobý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 10. července 2009 18:54:28, Ostrov Runde (Norsko)

pap012 Papuchalk ploskozobý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500mm, Vytvořeno: 11. července 2009 16:41:18, Ostrov Runde (Norsko)

pap015 Papuchalk ploskozobý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500mm, Vytvořeno: 11. července 2009 21:09:28, Ostrov Runde (Norsko)

Papuchalk, učebnice biologie na vlastní oči, drsný život na útesu
Papuchalci jsou výborní letci, stačí si jen na malou chvíli sednout na hnízdní skálu a jen pozorovat. Člověk se těch několik desítek hodin, které stráví sezením na útesu a pozorováním dozví určitě více, než jakýmkoliv čtením o jejich životě. Pokud je člověk malinko odvážný, může se klidně pokusit slézt malý útes směrem dolů k moři, zakotvit na malé římse a celý den se nerušeně věnovat pozorování života na útesu. Větší relaxaci neznám a prakticky všichni, kteří byli letos se mnou na ostrově Runde, strávili s papuchalky mnoho desítek hodin. Nejzajímavější na letošní návštěvě ostrova Runde byl fakt, že rodiče se snažili velmi intenzivně krmit své hladové potomky. Stačilo si jen vyhlédnout jednu hnízdní dutinu a trávit u ní třeba celý den, papuchalk se neustále vracel. Intenzita krmení v době našeho odjezdu již byla značná, mnohokráte se stávalo, že pokud chtěl jeden z rodičů zamířit přímo do hnízdní nory, musel počkat než jeho partner „vyklopil“ celý náklad rybiček před ním a uvolnil tak místo pro další. Po delším pozorování jsem už přesně věděl, že zhruba asi po jedné hodině se oba rodiče vrátí s novým nášupem. Pro mě jako fotografa, to byl úžasný zážitek pozorovat a fotografovat krmící papuchalky přímo u hnízdní nory, ničím a nikým nerušen si v klidu vychutnat tohle přírodní divadlo. Častokrát jsem byl svědkem, jak obratní lovci a letci papuchalci jsou, zejména potom, co jsem je mohl pozorovat přímo z lodi dole pod útesem na moři. Papuchalci si svoje úlovky velmi pečlivě střeží a snaží se co nejdříve svůj úlovek dopravit do bezpečí hnízdní nory. Velké nebezpečí na ně samotné totiž číhá všude okolo. Mladí orli, chaluhy velké a v neposlední řadě rackové, ti všichni představují přímé hrozící nebezpečí pro papuchalky. Byli jsme svědky lovu orla, kdy v jeho pařátech skončil papuchalk, stejně tak racek vytáhl přímo z nory malého papuchalka a chaluhy neustále přelétaly kolem jejich hnízdního území. Naštěstí letošní koncentrace papuchalků byla doslova obrovská, odhadem něco okolo 50–100tis hnízdících jedinců a podle slov kapitána lodi, jedna z největších hnízdních kolonií, které tady kdy viděl. Podle jeho informací se jednou za několik dokonce stane, že nepřiletí žádní papuchalci.

pap003 Papuchalk ploskozobý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500mm, Vytvořeno: 11. července 2009 19:49:16, Ostrov Runde (Norsko)

pap010 Papuchalk ploskozobý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500mm, Vytvořeno: 10. července 2009 18:31:28, Ostrov Runde (Norsko)

pap006 Papuchalk ploskozobý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500mm, Vytvořeno: 11. července 2009 21:16:31, Ostrov Runde (Norsko)

Strasti a slasti při fotografování letících papuchalků
Vzpomínám na svoje první pokusy při fotografování letících papuchalků před dvěma lety, kdy jsem byl po jediném dni fotografování papuchalků pevně rozhodnutý, že fotoaparát i objektiv poletí rovnou směrem dolů ze skály a končím. Naštěstí jsem tam tehdy byl spolu s Ondrou a ten mi dokázal velmi trefně poradit, jak na to. Stačilo jen klidné pozorování jediného papuchalka, ostatní v klidu ignorovat, předostřit na nějakou vzdálenost a potom už jen čekat až malá a rychlá šmouha vyplní větší část hledáčku a nemilosrdně zaostřit a držet pevně spoušť. Papuchalk je neuvěřitelně rychlý a obratný letec a tak jeho fotografování není vůbec jednoduché. Legrace a vzteku si u toho užijete opravdu hodně a letos jsem se o tom mohl zase přesvědčit a dokonce i moji kamarádi, kteří jsou jinak zkušení fotografové, velmi záhy zjistili, že nestačí drahá a kvalitní technika, ale chce to trochu trpělivost a cviku. Po pár hodinách tréninku už vám to ani nepřijde tak složité a výsledky se rychle dostaví. Velmi zajímavé je totiž fotografovat přistávajícího papuchalka, který je jinak výborný letec, ale samotné přistání mu dělá velké problémy. Často jsme byli svědky i 11 pokusů za sebou, než papuchalk konečně přistál a donesl rybičky na místo, pak nastala teprve dokonalá příležitost pro fotografování letícího papuchalka. Nejlepší kombinace se nakonec ukázala Canon EOS 5D Mark II a teleobjektiv Canon EF 500 f/4.0 L IS USM. Dalo mi to hodně zabrat, držet tuhle kombinace 4 hodiny v ruce, téměř 90% odpad, ale pokud jsem se už trefil, stálo to fakt za to. Tímto děkuji moc Jirkovi Zajícovi za zapůjčení jeho miláčka EF 500.

pap005 Papuchalk ploskozobý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500mm, Vytvořeno: 10. července 2009 18:31:28, Ostrov Runde (Norsko)

pap004 Papuchalk ploskozobý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500mm, Vytvořeno: 11. července 2009 19:36:16, Ostrov Runde (Norsko)

pap016 Papuchalk ploskozobý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500mm, Vytvořeno: 11. července 2009 19:36:19, Ostrov Runde (Norsko)

Hrozně moc se těším na další rok, kdy budu moci opět spatřit a fotografovat tyhle krásné a legrační tvorečky, mám totiž ještě pár nápadů, které bych si velmi rád vyzkoušel přímo v praxi. Do papuchalků jsem se natolik zamiloval, že se příští rok pokusím vydat za dalším druhem, tentokráte na druhou stranu naší zeměkoule. Ale o tom zase až někdy jindy.

pap007 Papuchalk ploskozobý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500mm, Vytvořeno: 11. července 2009 17:34:18, Ostrov Runde (Norsko) pap008 Papuchalk ploskozobý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500mm, Vytvořeno: 10. července 2009 18:12:24, Ostrov Runde (Norsko) pap017 Papuchalk ploskozobý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4.0 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500mm, Vytvořeno: 9. července 2009 20:16:24, Ostrov Runde (Norsko)

Související odkazy:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 16.7.2009

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

21.05.2013 (19:36)

Ty vado to teda koukam :blink: jaky delas pekny fotky. Rad bych vydel i ty dalsi fotky ;-) cs Macek

10.03.2012 (09:53)

:nuts:

22.12.2010 (21:15)

Ty jo, tak to je krááásný!!! Vydět to na vlastní oči. Moc jsi mi pomohl- dělam o Papuchalkovi referát.pa :-)

27.07.2009 (21:59)

ty vole to snad neni ani mozny, to teda cumim! takle to vyfotit to snad ani neni mozny. rozhodne bych jel rad dalsi rok s tebou, musim se necemu priucit ! zdar Dave

20.07.2009 (16:42)

Tééda Mišáčku Papuchalk tzv. rybičkový ja fakt úžasný. Myslíš že přivezeš příští rok ještě lepší fotky???? pa ;-)

16.07.2009 (20:04)

Zdenek Soucek: Ahoj kamaráde, už to UZO nepij ;-) Pokecáme až se vrátíš, už se těším. Měj se hezky a užívej moře, Michal

16.07.2009 (18:05)

Promin Michale, ze Te oslovuji Radku, pred chvili jsem psal Radkovi Demjanovi a nejak mi to zustalo. Jeste jsem se nepomatl, i kdyz to slunce tady pali hrozne. Zdenek

16.07.2009 (18:02)

Radku, ja se ted valim v Recku u more a na chvili jsem si odskocil na internet a musel jsem si samozrejme otevrit Tvoje stranky - a co to vidim, takove pekne fotky, no to je spicka, gratuluju. Take jsem uz neco vybral a zverejnil, ale spousta toho jeste ceka na zpracovani. Musim rici, ze me papuchalci [ ploskozobi/belobradi - dobra diskuze, az se vratim, uvedu nekterou literaturu] natolik uchvatili, ze za rok tam zrejme poletim znovu a setkame se tam.

16.07.2009 (11:02)

Ondřej P. | NaturePhoto.cz: Ahoj Ondro, taky jsem to hledal kde se dalo. Bohužel ale literatura uvádí dva různé názvy, tak si pak vyber. Ono je to prakticky jedno, vítězí latina. S chaluhou ti nezávidím ;-) . Měj se hezky, Michal

16.07.2009 (11:00)

Petr Bambousek: Ahoj Petře, taky jsme nad tím spolu se Zdeňkem debatovali, ale nakonec, přesně jak píšeš, rozhoduje latinský název a český se vyvíjí a možná bude zanedlouho jiný. Dík za zastavení, Michal

16.07.2009 (10:59)

Pokud stále platí "Karel Hudec, Miroslav Čapek, Jr., František Hanák, Jiří Klimeš, Roman Pavlíza: SOUSTAVA A ČESKÉ NÁZVOSLOVÍ PTÁKŮ SVĚTA" z roku 2003 měl by to být papuchalk bělobradý, ale ve vědě si člověk nemůže být jistý v ničem :-) Co je ale průšvih, když má pták dva zcela odlišné platné názvy latinské (chaluha jižní).

16.07.2009 (10:58)

Petr Záruba: Ahoj Petře, v tom dešti je mám moc rád, vzpomínám, jak jsem tam dřepěl s Tiborem a říkal si zabalím to, anebo ne? Nakonec zvítězil rozum a šílený kopec, že jsem zůstal. Stačilo o něco zvednout ISO a hurá do toho. Navíc oni byli nejvíce aktivní, právě když začalo pršet. Brazílie je bohužel již plná, máme už letenky i privátní ubytování, ale nezoufej, další rok letím znovu. Letos je to jen průzkumná expedice. Měj se hezky, Michal

16.07.2009 (10:55)

Tereza Dankova: Terezko, vůbec nic si z toho nedělejte, každý přeci nějak začínal. Když se podívám na svoje první fotografie, taky nejsem nijak nadšený, nicméně mají pro mě osobně i jiný význam, než jen precizní zpracování. Každý hodnotí ty svoje "poklady" jinak a možná, že by jste k tomu měla také tak přistupovat. Klidně mi fotografie pošlete, rád se na ni podívám. S pozdravem Michal

16.07.2009 (10:53)

Jirka: Věř Jirko, že i pro mě to bylo chvílemi hoooodně těžký. Sice poctivě v posilovne ty svoje "pracky" trénuji a na Runde se to obvzláště hodilo! Je pravda, že pokud to "trefíš" tou EF 500, výsledek je parádní. Hlavně pozadí je mnohem hezčí a papuchalk je pěkně odpíchnutý. Velký problém je ho tam při příletu dostat, je pekelně rychlý a obratný, odpad byl fak obrovský. Měj se Michal

16.07.2009 (10:50)

Radek: Ale no tak Radku, nikoho se nesnažím překonávat, jen mě prostě fotografování baví. Budu rád, když tě něco málo z mojí kuchyně naučím. Měj se Michal ;-)







Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *