24.04.2016

Mravenečník velký, východu slunce na pampou

Každý návštěvník Pantanalu by se měl shledat s několika nevšedními druhy, které reprezentují zdejší faunu. Rozhodně mezi ně patří pásovec, mravenečník a tapír. Letošní rok jsme měli štěstí i na další vzácné savce, kteří nejsou až tak běžní. Téměř denně jsme se potkávali s mravenečníkem, který se nechal při východu slunce téměř hodinu vodit jako pejsek a v klidu fotografovat. Úžasný zážitek a zajímavá zkušenost pro fotografa divoké přírody.

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 640, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký, trocha smůla na začátek
Každý den se vydáváme s blížícím se odpolednem znovu a znovu do terénu s nadějí, že budeme svědky blízkého setkání s mravenečníkem. Naše stařičká Toyota polyká další a další kilometry tropického Pantanalu a já stále doufám, brzy to snad přijde. Světlo začíná barvit všechno do oranžových tónů a všichni v napětí sledujeme Fernanda, jestli náhodou nespatří dalšího mravenečníka. Fernando prosím, najdi pro nás alespoň jednoho malého mravenečníka, hlasitě žadoním. Fernando se usmívá pod svými fousy a neomylně míří do oblasti zvané „Tres“, která je známá častým výskytem mravenečníků. Máme štěstí, pomalu a velmi tiše se soukáme z korby nákladní Toyoty a vydáváme se směrem k velké a chlupaté kouli, jménem mravenečník. Světlo nám bohužel příliš nepřeje, zatáhlo se, ale co naplat, každý se s tím musí nějak poprat. Cestou se snažíme být ticho a velmi rychle se přibližujeme k cíli. Je příšerné vedro, vyskočil jsem z auta jen tak nalehko a komáři si konečně užívají pořádné orgie. Ležíme na zemi a tiše čekáme, mravenečník se pomalu blíží. Jeho pohyb je ladný a krásný, našlapuje velmi tiše, až z toho mrazí. Jediný hluk kolem produkuje moje závěrka fotoaparátu, protože jako obvykle fotím s pocitem, že to bude naposledy. Mravenečník se pomalu přibližuje, ale na můj objektiv je už příliš blízko a mě nezbývá nic jiného, než se pomalu plazit zpátky. Bohužel k mé smůle mravenečník něco zaslechl a dal se na zběsilý úprk, takže opět to nevyšlo.

Mravenečník velký, na lovu chlupáče v jihoamerické pampě
Trochu opatrně nasedám na stařičkou Toyotu v naději, že to dnes vyjde. Kluci jsou natěšení, stejně jako já a netrpělivě se pořád ptají, jestli to už konečně vyjde. Setkání s mravenečníkem se stává pomalu každodenní rutinou, ale zatím jen několikasekundová sporadická setkání. Z posledních cest do Pantanalu jsem si odvezl spousty zkušeností, jak se má mravenečník v jihoamerické pampě hledat. Fernando mi prozradil, na co se koukat a z těch několika setkání jsem tušil, kde že se asi tak mravenečník v danou denní dobu vyskytuje. Když je moc teplo, drží se raději blíže k lesu a s nadcházejícím večerem se klidně směle vypraví i na rozlehlou pláň jihoamerické pampy. Mravenečníky jsme potkávali prakticky každý den, většinou ale pro nás ve špatném světle, nebo někde u lesa, a když jsme se snažili přiblížit, tak většinou utekli. Většinou to bylo o štěstí, ale když zvolíte tu správnou strategii, dá se k mravenečníkovi přiblížit téměř na dosah ruky.

Mravenečník velký, ranní orgie při východu slunce
Každičké ráno opouštíme bezpečí našeho ubytování, které bylo krásně vychlazené, a pouštíme se do neznáma s nadějí, že potkáme při východu slunce něco velmi zajímavého. Kousek od našeho ubytování hnízdí několik párů papoušků ara, jeden pár vzácných tukanů a všude kolem několik sýčků králičích. Ráno je velmi složité se rozhodnout, co fotografovat. Ráno je poněkud chladněji, tedy jestli se 25 stupňům v 5 hodin ráno dá říkat chladno a je tak větší šance fotografovat savce. S Jardou a Kryštofem se domlouváme, že vyrazíme do terénu a snad něco ulovíme. Jaké milé překvapení nás čeká hned za první branou, jsem si ani ve snu nepředstavil. Hned u první brány se ladně pohybuje mladý mravenečník. Ani jsme nestačili vybalit techniku, byla totiž ještě pořád skoro tma, a už jsme měli před sebou tohle úžasné zvíře. V klidu jsme vybalili techniku a velmi pomalu opustili naši terénní Toyotu. Jako zkušení stopaři jsme přesně věděli, co máme dělat, hlavně zůstat v klidu a mravenečníka nevyplašit. Tajně jsme doufali, že by tady mohl zůstat celou dobu, než vyjde slunce, ale k tomu scházela téměř celá hodina. Navíc po minulých zkušenostech, mravenečník většinou za pár minut zmizel v hustém lese a bylo po fotografování. Tady byla ale jen rozlehlá pampa bez jediného stromu a mravenečník se pilně věnoval hledání potravy. Pomalu jsme chodili s ním a snažili se za naprosté tmy něco vyfotit. Takhle to šlo dlouhé minuty, až začalo pomalu svítat. Neuvěřitelné světlo olizovalo jeho dlouhé chlupy a my jsme byli v naprosté extázi. Pořád jsme se snažili zůstat v klidu a mravenečníka nevyplašit. Je až k nevíře, že jsme ho mohli fotografovat více než hodinu a tak nějak tuším, že za těch téměř deset let, co sem jezdím, to byla ojedinělá zkušenost. Možná to bylo tím, že se jednalo o mladého jedince a ten nebyl tak ostražitý, jako bývají starší samci a o samicích ani nemluvě. Každopádně to byl vskutku jedinečný zážitek a navíc se nám povedlo hodně zajímavých fotografií v nádherném ranním světle. To ale nebylo zdaleka všechno, co nám Pantanal přichystal.

Mravenečník velký, večerní fotografování
Předchozí rok nám díky velkému horku nepřálo počasí a mravenečníka jsem viděl pouze dvakrát. Tento rok jsme měli možnost pozorovat mravenečníka prakticky každý den a jediné co nám ještě pořád zbývalo, byl mravenečník pokud možno v krásném večerním světle. Intenzivně jsme jezdili po celém okolí a snažili se pátrat po jeho stopách. Slunce se pomalu blížilo k obzoru a Fernando jako obvykle s ledovým klidem ukazuje směrem k lesu, že támhle je další, tento večer to byl totiž druhý, kterého jsme mohli fotografovat. Jako ostřílení profíci po všech setkáních s mravenečníky v naprostém klidu čekáme, až se Fernando podívá dalekohledem a zjistí, jaká je situace. Za chvilku mi Fernando podává dalekohled a šibalsky se usmívá, podívej se. Samou radostí a vzrušením se mi rozbušilo srdce, když jsem uviděl krásnou dospělou samici v krásném večerním světle. Musíme rychle vymyslet, jak se k němu dostat co nejblíže. Pokud bychom se vydali jeho směrem v autě, určitě by nás uviděl a utekl, nezbývá tedy nic jiného, než se vydat přes celou pláň pěšky. Je to pěkná dálka, slunce už pomalu zapadá, ale nedá se nic dělat, musíme jednat rychle. Všichni mlčky opouštějí korbu naší Toyoty a pomalu se začínají přibližovat směrem k lesu. S ubývajícím světlem začínají přibývat komáři a krvavý zápas může začít. Na jedné straně nás čeká mravenečník v kouzelném večerním světle a na druhé straně krvelační komáři, kteří se bez váhání vrhají na vše živé kolem. Jen s opravdu velkým sebezapřením si nehnutě lehám do trávy a čekám, kamže si to mravenečník tentokrát zamíří. Cítím velkou bolest na zádech a je mi jasné, že komáři prožívají pravé orgie. Oděn do lehkého trička nemám ani tu nejmenší šanci se ubránit. Čekáme, ale mravenečník se stále hodně daleko a nevypadá, že by se vydal k nám. Pomalu se tedy přibližujeme k němu a snažíme se pořídit nějaké použitelné snímky. Bohužel je stále hodně daleko a navíc se mění vítr a mravenečník se pomalu stahuje k lesu. Sakra, už zase, taková příležitost a samice mizí pomalu a klidně v lese. To by ale nebyl Fernando, kdyby něco nevymyslel. Ukazuje, ať jdeme skrze les na další mýtinu a čekáme. Mravenečník se vydává do hustého lesa a Fernando za ním. Naštěstí má Fernando tolik zkušeností, že v takové situaci nikdy nezaváhá. My bychom to dávno vzdali, ale on ne. Čekáme, co se bude dít. Raději prozřetelně sundávám rychle konvertor, protože mravenečník je z blízka poměrně velký a čekám. Kousek vedle nás něco zašramotí a opravdu, samice si to šine ladným krokem rovnoběžně k nám. Příslovečně to „kropím“ jako o život, bez rozmyslu a velkého hledání něčeho hezkého v pozadí, prostě technicky a bez rozmyslů. Měl jsem štěstí, že jsem sundal konvertor, mravenečník přišel téměř k nám a tak část fotografií byla opravdu natěsno. Zážitek to byl jen stěží popsatelný a cestou zpátky k autu nevnímám, jak mě žerou komáři.

Pokud byste měli zájem o podobné zážitky a fotografie, můžete se příští rok vydat s námi do divokého a nespoutaného Pantanalu.


Mravenečník velký patří mezi nevšední a zajímavá zvířata, které mě znovu a znovu nepřestávají fascinovat. Pevně věřím, že příští rok se opět shledáme a mravenečník nám ukáže něco nového z jeho nevšedního života.
 

Související články:

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1250, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 640, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 640, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  24.2.2016

Categories: Nature | 24.04.2016
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Article comments

04.05.2016 (17:24)

Super Miso

25.04.2016 (15:53)

Nadhera pane fotografe

24.04.2016 (19:20)

No panecku to se ti teda povedlo ;-)

24.04.2016 (18:30)

Povedené Mišáku hlavně ty barvy jsou krásné,ahoj Láďa.

24.04.2016 (18:24)

Michale smekám, neskutečné fotografie!



Add comment:
Name: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Written left    chars.
Antispam. How much is two times three? *