Most readed articles

Kolibřík, těžké začátky fotografaTak nějak si sedím u počítače, a třídím fotografie z náročné expedice do krásné tropické Kostariky. Vzpomínám na velmi těžké začátky, kterými jsem si prošel při náročném fotografování kolibříků. Moje první cesta do tropické Kostariky a najednou si vybavuji všechny ty dlouhé hodiny fotografování kolibříků a jiných divokých zvířat. Ale ty moje začátky.



icon comments 42   icon views 37402 view article

Uganda-Rwanda-KongoNěkdy v průběhu července 2008 jsem dostal, tak jako každý měsíc, do schránky nové vydání časopisu National Geogprahic ČESKO a okamžitě mě zaujala titulní strana v podobě vyobrazení gorily horské. O to méně však už samotný název článku „Kdo je za smrtí horských goril".



icon comments 5   icon views 36955 view article

Extrémní setkání na sněhu, mise dokončena Nejlepší víkend za posledních pár týdnů je za mnou. Sedím si pěkně v teple domova, venku je teplota skoro na -25°C a já s nostalgií a velkým smíchem vzpomínám na předešlý víkend strávený ve společnosti mých kamarádů.



icon comments 30   icon views 36901 view article

Gorila nížinná, ztraceni v tropickém Gabonu Gorilou nížinná patřila k hlavním cílům náročné expedice to rovníkové Afriky. Národní parky v Gabonu byly střídavě otevřené, bohužel ale pro turisty posledních pár let po většinu času uzavřené. V sousední Středoafrické republice zuřila po většinu času občanská válka, které v současné době přerostla v genocidu, podobně jako kdysi ve Rwandě. Dnes je situace ještě horší, v celé oblasti centrální Afriky obchází nebezpečí ve formě viru EBOLA .



icon comments 19   icon views 36781 view article

Ostrov Runde, dva roky poté Po 33 hodinách únavné jízdy jsem konečně zpátky na ostrově Runde v Norsku. Cesta byla hodně náročná, 2200km autem a dvakrát trajektem. Celou cestu jsme spolu s ostatními kolegy o něčem neustále diskutovali, probírali všelijaké blbosti a tak nám společná cesta uběhla velmi rychle.



icon comments 32   icon views 36405 view article

Gepard, nejrychlejší vládce OkawangaSetkání s gepardem není v přírodě tak časté, jako například setkání s majestátním lvem, hyenou, anebo jiným predátorem. Při letošní expedici do oblasti delty řeky Okawanga, se nám podařilo strávit několik vzácných chvil v přítomnosti nejrychlejšího savce naší planety, geparda. Tohle je jeho příběh.



icon comments 24   icon views 36203 view article

Národní parky západu USA, syndrom „rudých skal“Malý odpočinek od článků a fotografií moji milované Afriky, přijde určitě na malou chvíli vhod. Na začátku příštího roku se chystám znovu na západ Spojených států amerických a pokusím se navštívit zvláštní místa a malebná zákoutí národních parků USA. V celé sérii článků se Vám budu snažit přiblížit krásy a nezapomenutelné zážitky, které jsem měl možnost poznat v národních parcích západu USA.



icon comments 12   icon views 35712 view article

Queen Elizabeth, africký ráj ledňáčkůQueen Elizabeth, jedno z úžasných míst, které jsem měl možnost navštívit během naši fotografické expedice do Ugandy, Rwandy a Konga. Místo, které musí navštívit určitě každý milovník přírody a zvláště pak fotograf. Rozmanitost parku je mnohdy až neuvěřitelná, a právě proto určitě patří mezi nejnavštěvovanější parky ve východní Africe, i když…



icon comments 7   icon views 35550 view article

Návrat na ostrov Runde, NorskoNa jaře, po úspěšném návratu z fotoexpedic v Africe, jsem se rozhodoval, kam bych mohl začátkem léta vycestovat za dalším fotografickým dobrodružstvím. Prvním impulsem byla nová webová stránka mého kamaráda Jaromíra Dvořáka a jeho velmi pěkný článek, Expedice Runde 07, které jsem se účastnil jako fotografický nováček.



icon comments 20   icon views 35254 view article

Vlhy, létající drahokamy OkawangaDlouhá a únavná cesta je už konečně za mnou, teď jen nasednout do otevřeného jeepu a pomalu se vydat směrem k našemu ubytování. Po téměř 26 hodinách jsem konečně tady, v zeleném srdci Afriky, Okawangu. Po očku a skoro spící se rozhlížím po okolí, nasávám znovu africký vzduch a najednou tu sedí, zcela nehybně a jako malý drahokam, vlha malá.



icon comments 24   icon views 35172 view article

Hroch obojživelný, nebezpečí číhá ve voděTo, že nejnebezpečnější obyvatel Afriky je hroch, ví asi každý z nás, ale málokdo ho měl opravdu možnost poznat pěkně zblízka a přesvědčit se o jeho výjimečnosti ve světě zvířat na vlastní oči. Okawango je plné hrochů, a já měl velkou možnost poznat tohle majestátní zvíře Afriky velmi zblízka.



icon comments 15   icon views 34385 view article

Everglades, země aligátorů, bažin a tilandsií Je libo tilandsii, bromélii, nebo jiný epifyt, proč ne? Florida, a zejména potom jedna z největších bažin světa, národní park Everglades, je plný nejen všech možných exotických zvířat, ale především velmi zajímavou ukázkou divoce rostoucích exotických rostlin. Národní park Everglades se nám stal na dva dny naším druhým domovem a místem, které je mému srdci nejbližší.



icon comments 14   icon views 33986 view article

Národní park Semuliki, těžký život pygmejůKdyž jsem se zamýšlel nad dalším článkem z Afriky, okamžitě jsem si vybavil několik společných hodin strávených ve společnosti pygmejů v Ugandě a Demokratické republice Kongo. Velmi intenzivních pár hodin, které ve mě zanechaly hluboký dojem a o které se pokusím spolu s Vámi podělit.



icon comments 20   icon views 33861 view article