17.05.2015

Orchideje Českého středohoří, vstavače a tořiče

Nakonec jsem se přeci jen přemluvil a ráno vyrazil poprvé tento rok na orchidejové louky. Dostal jsem několik tipů na nové lokality a rozhodl jsem se, že je prozkoumám. Děkuji moc Slávkovi za tip na lokalitu, kde jsou stovky vstavačů osmahlých a jeden kříženec. Druhý den po sobě vstávat velmi brzy se přeci jen projevilo na mé schopnosti něco vyplodit, ale nakonec to nebylo tak strašné.

Vstavač osmahlý (Orchis ustulata) | Orchis ustulata, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv:  Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/320s, ISO: 400, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Brzy ráno v tmavém lese, hledání tořičů
Ráno jsem chtěl být v lesní lokalitě velmi brzy, abych si mohl vychutnat východ slunce a samotu vonícího lesa. Počasí se opět povedlo, i když velmi brzy ráno bylo částečně zataženo a jen pár paprsků pronikalo lesem, tak největším problémem pro mě byl vítr. Ráno dokonce spadlo pár kapek deště, ale v lese se to prakticky neprojevilo. Na lesní lokalitě jsem nebyl rozhodně první a orchideje bylo velmi snadné najít, dokonce i malé tořiče hmyzonosné a pár rostlinek vstavače osmahlého. Takto exponované lokality jsou hojně navštěvované a tak nemusím orchideje složitě hledat. U každé krásně vzrostlé rostliny je vyválený koláč od fotografů, kteří tady byli přede mnou. Neberte to jako nějaké moralizování, na tento tenký led bych se nerad pouštěl, ale jen jako holý fakt. Na všech pěti lokalitách to bylo dnes stejné, všude už někdo z fotografů byl a já nemusel nic hledat. Úsměvné, tedy do jisté míry byl fakt, že na Bílých stráních se střídali fotografové u jediného vykvetlého exempláře střevičníka. Jakmile byl na cestě další fotograf, automaticky byl nasměřován na dané místo. Na druhou stranu musím říci, že jsem neviděl nikde polámané a utrhané tořiče a vstavače, jako předešlé roky, takže to snad nebude tak hrozné. Je to daň za to, že jsou orchideje tak krásné a každý si musí sám v sobě najít tu správnou cestu, jak citlivě lokalitu navštívit a zanechat ji co možná nejméně zasaženou. Trochu jsem odbočil, takže zpátky rychle do tmavého lesa, kde jsem čekal na první paprsky slunce. Tořič hmyzonosný se fotografuje poměrně snadno, pokud ovšem nefouká vítr, potom to chce velkou trpělivost a trochu zkušeností. V tmavém lese je ráno světla opravdu poskrovnu, a když se k tomu přidá polarizační filtr, světla je ještě méně.

Fotografování orchidejí teleobjektivem, aneb hrátky s clonou
Po chvilce, když byl vítr opravdu silný, jsem vzdal fotografování makro objektivem a vytáhnul mazlíka Canon EF 200mm f/2L IS USM a začal jen tak pro radost blbnout. Nebylo to nic převratného a objevného, ale přeci jen s teleobjektivem to bylo o mnoho snazší, než se snažit zachytit pavoučka na malém květu tořiče. Dnes jsem táhnul sebou celkem 4 objektivy a různě s nimi experimentoval. Po dvou hodinách jsem stejně nevěděl, co mám fotit a postupně mi s narůstajícím sluncem docházely nápady. Někdy je delší ohnisko výhodou, a když se doplní o mezikroužek, aby bylo možné zaostřovat co možná nejblíže, dá se schovat různé věci mimo hloubku ostrosti a výsledek je zajímavý. Navíc v podání objektivu Canon EF 200mm f/2L IS USM je všechno mimo hloubku ostrosti celkem zajímavé. Stejně tak jsem velmi často využíval světelnou hračku Canon EF 85mm f/1.2L II USM, která dělá také zajímavé věci mimo hloubku ostrosti. Vyzkoušel jsem poprvé dokonce širokoúhlé ohnisko, ale zatím si s tím nevím moc rady. Když jsem se vyřádil v lesní lokalitě, kde jsem byl ještě za tmy a sám, pomalu jsem se musel přesunout dále, dnešní den jsem měl naplánováno hodně lokalit a chtěl jsem všechno stihnout, než bude hodně ostré slunce a navíc stále foukal nepříjemný vítr.

Hledání křížence vstavače Dietrichova na nové lokalitě
Kousek od lesní lokality se nachází malá, ale krásná lokalita s výskytem stovek vstavačů osmahlých a také pár kříženců mezi vstavačem osmahlým a vstavačem trojzubých, který se nazývá vstavač Dietrichův. Děkuji moc Slávkovi za tip na tuhle krásnou lokalitu, vstavače tam opravdu byli, přesně jak jsi psal a dokonce v několika exemplářích. Všude kolem bylo spousty nevykvetlých vemeníků a kruštíků a sem tam i nějaká ta Okrotice. Křížence jsem fotografoval poprvé a stejně si nejsem jist, jaký je mezi nimi přesně rozdíl. Nicméně kříženec má více do růžova nádech, zatímco klasický vstavač osmahlý má špičku tmavší. Stejně si to ale nechám vysvětlit od znalců, aby pak mohl dělat chytrého. Pro mě velkým potěšením bylo vidět stovky exemplářů vstavačů osmahlých, protože léta jsem jezdil do malé lesní lokality, kde jsou poslední 3 až 4 rostlinky a tady jich byly stovky. Škoda jen, že v minulých dnech hodně pršelo a většina orchidejí je pohlcena vysokou travou a nejsou skoro vidět. Některé exempláře jsou ale i tak hodně vysoké a tak se tady může člověk vyřádit. Když jsem lokalitu opouštěl, na cestě už se pomalu trousila další skupinka milovníků orchidejí a tak jsem raději vyklidil pole a pokračoval na další krásnou lokalitu, kde právě kvetou stovky vstavačů vojenských.

Celé dopoledne jsem trávil na čerstvém vzduchu ve společnosti krásných orchidejí a jsem moc rád, že jsem se přeci jen dokopal k tomu, abych ráno vyrazil. Určitě se ještě letos k orchidejím vrátím v Bílých Karpatech a na Slovensku, ale teď mě čeká hnízdění ledňáčků a dudků, takže budu mít trochu na pilno.

Související články:

Tořič hmyzonosný (Ophrys insectifera) | Fly orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1000, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Vstavač vojenský (Orchis militaris) | Military Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/50s, ISO: 1600, Blesk: NE, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česká Republika)

Tořič hmyzonosný (Ophrys insectifera) | Fly orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/640s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Bradáček vejčitý (Listera ovata) | European Common Twayblade, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 200, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Tořič hmyzonosný (Ophrys insectifera) | Fly orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 1000, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Vstavač osmahlý (Orchis ustulata) | Orchis ustulata, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv:  Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/160s, ISO: 800, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Tořič hmyzonosný (Ophrys insectifera) | Fly orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Tořič hmyzonosný (Ophrys insectifera) | Fly orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/640s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Vstavač osmahlý (Orchis ustulata) | Orchis ustulata, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1250s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Tořič hmyzonosný (Ophrys insectifera) | Fly orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/800s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Vstavač vojenský (Orchis militaris) | Military Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 85mm f/1.2L II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 85mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česká Republika)

Tořič hmyzonosný (Ophrys insectifera) | Fly orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Vstavač osmahlý (Orchis ustulata) | Orchis ustulata, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Vstavač osmahlý (Orchis ustulata) | Orchis ustulata, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv:  Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Vstavač vojenský (Orchis militaris) | Military Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 85mm f/1.2L II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 1.8, Doba expozice: 1/500s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 85mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česká Republika)

Tořič hmyzonosný (Ophrys insectifera) | Fly orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Vstavač osmahlý (Orchis ustulata) | Orchis ustulata, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/5000s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Vstavač vojenský (Orchis militaris) | Military Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/320s, ISO: 800, Blesk: NE, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česká Republika)

Tořič hmyzonosný (Ophrys insectifera) | Fly orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Tořič hmyzonosný (Ophrys insectifera) | Fly orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/800s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Bradáček vejčitý (Listera ovata) | European Common Twayblade, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 200, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Vstavač osmahlý (Orchis ustulata) | Orchis ustulata, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv:  Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640s, ISO: 200, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Tořič hmyzonosný (Ophrys insectifera) | Fly orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 500, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Vstavač osmahlý (Orchis ustulata) | Orchis ustulata, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv:  Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/160s, ISO: 200, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Střevičník pantoflíček (Cypripedium calceolus) | Lady's Slipper Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 85mm f/1.2L II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 1.4, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 85mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Vstavač Dietrichův (Orchis dietrichiana) | Dietrich orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv:  Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/320s, ISO: 400, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Vstavač osmahlý (Orchis ustulata) | Orchis ustulata, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/5000s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Vstavač vojenský (Orchis militaris) | Military Orchid, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/50s, ISO: 1600, Blesk: NE, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česká Republika)

Vstavač nachový (Orchis purpurea) | Orchis purpurea, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: ne, Filtr: HOYA HD CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: květen 2015, České středohoří (Česko)

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  17.5.2015
 

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

19.05.2015 (15:58)

Taky dobry Michal ;-) hned bych vyrazil s tebou

19.05.2015 (12:38)

Krásně něžné to se mi moc líbí.

18.05.2015 (10:38)

Ta první fotka je boží :nuts:

18.05.2015 (07:57)

Michale krásné fotografie, donutil jsi mě vyrazit ven a něco po delší době ledabyle zaznamenat ;-)

17.05.2015 (19:59)

Kámo, začínáím silně o tom "dvoukilu" uvažovat! Jak to stíháš? Příště zavolej a já vstanu s tebou. Zítra v AZNP hihi



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *