23.09.2014

Polabí, aneb fotografická akce v lužním lese

S kamarádem jsme pořádali výbornou akci v nádherné oblasti Polabí, kde jsme měli k dispozici několik fotogenických zvířat. Celá akce se nesla ve znamení legrace a testování nové techniky. Tentokráte nebyla potřeba žádná námaha, jen jistý cit při fotografování.

Jezevec lesní ((Meles meles) | The European badger , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 800, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Čáp černý (Ciconia nigra) | Black stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Kuna skalní (Martes foina) | The beech marten, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 2.2, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 800, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Polabí (Česko)

Polabí, o něco blíže domovině
Pro jednodenní akci jsme zvolili Polabí, které mám kousek od domova s cílem vyzkoušet něco nového. V Polabí jsou krásné lužní lesy a zákoutí, která jsou hodně fotogenická, a určitě se tady dá opravdu fotograficky vyřádit. Chtěl jsem vyzkoušet něco nového, hlavně nové lokality, abychom se nemuseli všichni přesouvat na Šumavu. Sešla se jako obvykle téměř celá banda, takže o legraci a nevšední zážitky nouze rozhodně nebyla. Kamarád Luboš vybral krásná místa a zajímavá zvířátka, takže jsme se mohli pustit do fotografování.

Ráno s liškou v přítmí Polabského lesa
Sraz byl velmi brzy ráno, abychom se pokusili fotografovat za východu slunce. V Polabí jsou lesy naštěstí velmi řídké, takže jsme setrvávali pouze na okraji a čekali na východ slunce. První jsme fotografovali lišku obecnou, mládě, které nám velmi ochotně pózovalo a trpělivě čekalo na východ slunce. Mrak „kurvič“ nám nedopřál to úplně nejkrásnější ranní světlo, přesto na okamžik dokázalo slunce vykreslit krásně celou ranní atmosféru. Pro některé to znamenalo se trochu prát s technikou, přeci jen i na okraji lesa byla celkem tma, ale nakonec se všem nějaké zajímavé snímky podařily. Všichni jsme se váleli hezky po zemi, pořád nás tlačily šišky a suché klacky, ale co by člověk neudělal pro nějakou zajímavou fotku. Občas byl problém s vyšší trávou, ale nic, co by se nedalo zvládnout. Po chvilce, co liška zmizela do lesa, se rychle unavila, takže nám potom hezky pózovala. Fotografování lišky není úplně tak jednoduché, jak jsem si představoval, člověk si vysní krásný záběr a s příchodem ranního světla vezmou všechny sny rychle za své a realita se mění v drsnou skutečnost a honbu za nějakým povedeným snímkem.

Jezevec lesní, král Polabského fotografování
Jezevec lesní, čím více se nořím do fotografií s jezevcem, tím více má tohle zvířátko můj neskonalý obdiv! Je to podruhé, co jsem tohle divoké zvíře fotografoval, ale konečně jsem se mohl setkat s dospělým jedincem a byl to popravdě zážitek jedinečný. Jezevec lesní má mnoho přídomků, ať už lichotivých, těch je rozhodně méně, nebo těch méně lichotivých. Každé malé dítě jezevce zná, nebo ho pozná na obrázku, rozhodně ho ale většina lidí na živo nikdy neviděla. Je to dáno tím, že jezevec žije velmi skrytým životem, je to spíše noční tvor, takže fotografovat ho ve volné přírodě, není vůbec snadné. Jezevec je opravdu pořádně nezdolná šelma. Stačilo se pomalu přiblížit ke kleci a jezevec okamžitě startoval. Ihned po vypuštění jezevce nastalo opravdové peklo, všichni ještě byli ztuhlí po tvrdém spánku, mimochodem v tom chladném a čerstvém vzduchu se spalo jako nikde jinde, koukali, co se to děje. Jezevec zdolal během krátké chvilky takovou vzdálenost, že jsem ho sotva viděl v hledáčku fotoaparátu. Tak tohle nebude jednoduché, asi nás čeká pěkný oříšek. Jezevec zmizel pokaždé, než jsem ho stihnul zaostřit, takže na to musíme jinak, to bychom si moc fotografií nepřivezli. Fotografování jezevce byla dřina, na druhou stranu ale zajímavá zkušenost, kterou nezažije fotograf zrovna každý den. Velký obdiv patří Lubošovi, protože naběhal neuvěřitelnou porci kilometrů.

Kuna skalní, malá hbitá potvůrka
Kuna skalní patří mezi zvířata, která jsou krásná na pohled, ale většina lidí je bytostně nenávidí. Zkušenosti s řáděním kuny v lidském obydlí má určitě hodně lidí.Kuna je velmi roztomilá a neuvěřitelně fotogenická, proto jsem neváhal a ukecal kamaráda, abychom si ji mohli vyfotografovat. V přírodě není legrace kunu fotografovat, je velmi plachá a snad s výjimkou, kdy objevíte její noru s mláďaty, se nedá tak snadno vyfotografovat. V celé oblasti se nenacházejí žádné velké balvany, jako je tomu někde na Šumavě, tak jsem se musel spokojit s krásným Polabským lesem. Nebylo to úplně přirozené prostředí, ale i obyčejný les může poskytovat při večerním světle krásnou scenérii. Považuji se za celkem zkušeného fotografa, ale v tmavém lese to byl pěkný oříšek, i pro mě. Kunu jsem fotografoval už podruhé, takže mě nepřekvapilo, jak je kuna rychlá a mrštná. Mladá kuna se rychle vyběhala a potom s námi začala ukázkově spolupracovat, hotová modelka. Zkoušel jsem novou techniku a hrátky s nízkou clonou. Je pravda, že odpad byl obrovský, ale některé snímky jsou více než zdařilé. Kuna se bude určitě vyjímat na Šumavě v krásném podzimním prostředí, proto se nemůžu dočkat, až si ji tam za 14 budeme fotografovat.

Čáp černý, fotografování v bažinách a v lese
Čápa černého jsem kdysi dávno fotografoval na jednom rybníce, tedy spíše se snažil. Nikdy se mi bohužel nepodařilo dostat se k mláďatům, která opustila hnízdo a potulovala se v krajině před odletem do Afriky, na nějakou rozumnou vzdálenost. Byl jsem moc rád, že jsem si mohl vyzkoušet fotit čápa černého v krásné krajině lužních lesů v Polabí. Vybrat vhodnou lokalitu není vůbec nic snadného s ohledem na to, aby fotografie vypadala ještě trochu přirozeně. Čáp spolupracoval téměř ukázkově a byla radost fotografovat takto krásné zvíře.

Pokud máte zájem si podobné fotografie pořídit, tak neváhejte a přidejte se k nám 3-5.10 budeme opět na Šumavě, kde pořádáme společný fotografický víkend!  

Související články:

 

Liška obecná (Vulpes vulpes) | Red Fox, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Kuna skalní (Martes foina) | The beech marten, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 3.2, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 400, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Polabí (Česko)

Čáp černý (Ciconia nigra) | Black stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Liška obecná (Vulpes vulpes) | Red Fox, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/320s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Jezevec lesní ((Meles meles) | The European badger , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1000, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Liška obecná (Vulpes vulpes) | Red Fox, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Kuna skalní (Martes foina) | The beech marten, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 2.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 800, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Polabí (Česko)

Prase divoké (Sus scrofa) | Wild Boar, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Liška obecná (Vulpes vulpes) | Red Fox, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Kuna skalní (Martes foina) | The beech marten, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 2.2, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 800, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Polabí (Česko)

Jezevec lesní ((Meles meles) | The European badger , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 1000, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Liška obecná (Vulpes vulpes) | Red Fox, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Prase divoké (Sus scrofa) | Wild Boar, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Liška obecná (Vulpes vulpes) | Red Fox, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Kuna skalní (Martes foina) | The beech marten, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 2.8, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Polabí (Česko)

Liška obecná (Vulpes vulpes) | Red Fox, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/250s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Prase divoké (Sus scrofa) | Wild Boar, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Čáp černý (Ciconia nigra) | Black stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Kuna skalní (Martes foina) | The beech marten, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 2.2, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 800, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Polabí (Česko)

Prase divoké (Sus scrofa) | Wild Boar, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Kuna skalní (Martes foina) | The beech marten, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 2.2, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 800, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Polabí (Česko)

Čáp černý (Ciconia nigra) | Black stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Kuna skalní (Martes foina) | The beech marten, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 2.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 800, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Polabí (Česko)

Kuna skalní (Martes foina) | The beech marten, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 2.8, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Polabí (Česko)

Čáp černý (Ciconia nigra) | Black stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Kuna skalní (Martes foina) | The beech marten, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 2.2, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 800, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Polabí (Česko)

Kuna skalní (Martes foina) | The beech marten, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Polabí (Česko)

Čáp černý (Ciconia nigra) | Black stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Kuna skalní (Martes foina) | The beech marten, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 2.2, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 800, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Polabí (Česko)

Čáp černý (Ciconia nigra) | Black stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Kuna skalní (Martes foina) | The beech marten, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 3.2, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Polabí (Česko)

Čáp černý (Ciconia nigra) | Black stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červen 2014, Polabí (Česko)

Kuna skalní (Martes foina) | The beech marten, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 2.5, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 800, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červen 2014, Polabí (Česko)

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  23.9.2014

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

06.10.2014 (07:26)

super kámo, ten čáp je moc krásnej

25.09.2014 (15:25)

Zdravím Michale, moc se mi líbí kuna a jezevec, fakt dobrá prácička!

24.09.2014 (14:44)

Supr kamo ;-)

24.09.2014 (11:07)

Nádherný fotky Michale :-)

23.09.2014 (19:16)

Michale, moc pěkná série fotografií, líbí se mi moc ta malá kuna.



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *