01.05.2011

Vstavač bledý, víkend na Šumavě

Po delší době jsem se konečně dostal zase k fotografování. Kamarád Jirka mi nabídnul, abych se účastnil botanického víkendového fotografování na Šumavě.  S povděkem jsem kvitoval tuhle jedinečnou možnost opustit hnusný panelák a vyrazit ven do přírody.

Foto

Vstavač bledý (Orchis pallens), první letošní orchidej
Vstávám pře pátou ráno a vyjíždím směrem na Strakonice, kde na mě čeká Jirka a David. Naší první zastávkou je jediná lokalita v Čechách, kde se vyskytuje vzácný Vstavač bledý (Orchis Pallens). Musel jsem si přivstat, protože na odpoledne hlásili silné bouřky, kterým jsem se chtěl vyhnout. Déšť by sice ozvláštnil všechny fotografie, ale to, co se spustilo z mraků cestou domů, to jsem dlouhou dobu nezažil. Každopádně na lokalitu jsme dorazili velmi časně ráno, právě když vycházelo slunce. Slunce se ukázalo pouze na několik málo chvil, a přesto se povedlo zakomponovat na jednu fotografii moje oblíbené „kroužky“. Na celé lokalitě se ke dnešnímu dni bohužel nachází už jen 4 rostliny, které jsou pečlivě chráněny před divokou zvěří pletivem. Letošní rok byl v průměru celkem teplý a poslední týdny trhaly rekordy, takže vstavače už byly za svým vrcholem. Mě to ani nevadilo, byl jsem rád, že jsem mohl vstavače bledého poprvé fotografovat.

Foto

Foto

Vstavač osmahlý (Orchis ustulata), louka plná orchidejí
Velké překvapení pro mě byla krásné louka, na které se nachází nejpočetnější populace vstavače osmahlého na jihu Čech. Tak nějak jsem si říkal, že je pravděpodobně brzy, ale Davidovy zkušené oči přeci jen pár prvních jedinců objevily. Louka byla plná „kukaček“, takže nouze o nějakou tu orchidej určitě nebyla. Bohužel příliš ostré slunce v tu chvíli fotografování přímo nepřálo a tak jsme raději pokračovali dál, na další krásnou lokalitu na Šumavě.

Foto

Foto

Další informace o odpoledním fotografování si nechám na příště, protože k celému článku bych rád fotografie zpracoval trochu netradičně. Vyzkoušel jsem si novou metodu fotografování s filtry, ale o tom až zase někdy příště.

Foto

Každopádně mohu s klidem a troškou vzrušení prohlásit, konečně zase kvetou orchideje, kterým bych se letos rád věnoval, tedy pokud bude nějaký ten volný čas.

Foto

Související články:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 01.05.2011

Kategorie: Příroda | 01.05.2011
Klíčová slova: vstavač bledý  šumava  Orchis pallens 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

14.05.2014 (13:10)

Škoda, že nikoho npadenalo vyfotit tatednka Eminky, jak vypade1 upravenfd těsně před spanedm ))Celfd vedkend byl fažasnfd, mysledm, že ze1sluhou všech zfačastněnfdch. Dedky. J.

09.03.2014 (17:41)

Lokality tohoto druhu jsou v Čechách čtyři. Dvě v západočeském, jedna v jihočeském a jedna ve výchdočeském kraji.

07.05.2011 (08:44)

Zdar Michale, no tak dlouho jsem čekal na Tvoje první letošní fotografie orchidejí a nelituji. Fakt super. Hned je člověku tepleji na dušičce. Ani se nedivím, že jsi z toho paneláku pelášil do lesa. Kdyby mě tam taková nádhera taky čekala, tak běžím možná ještě před Tebou :)

03.05.2011 (20:08)

Petr: Dobrý den Petře, to byla informace od Davida Průšy, který mi dělal průvodce a říkal, že další lokality jsou na Moravě a ještě někde, ale já to spíše myslel, že tady v části České. Pokud je tomu jinak, tak se omlouvám.

03.05.2011 (20:06)

Pavel: Díky Pavle, ty další fotky jsem pojmul trochu netradičněji, tak schválně, co na ně povíš. O víkendu něco písnu, teď nemám prakticky vůbec čas :-/

03.05.2011 (20:05)

Michal: Ahoj Michale, na Runde si makro užiješ dosytosti! jsou tam krásné orchideje.

03.05.2011 (20:05)

Honza: Ahoj Honzo, já dojel na stejné místo ještě, když svítilo slunce, ale pak se obloha zatáhla a cesta domů byla peklo!

02.05.2011 (15:07)

Zdravím, Vaše stránky navštěvuji celkem často a musím říct, že kvalita snímků má opravdu vysokou hodnotu. Jen bych chtěl upozornit na jednu nepravdivou informaci v článku. Lokalita u Strakonic, kde jste fotil orchis pallens není jedinou lokalitou v Čechách. Momentálně je v Čechách známo pět lokalit. V případě zájmu mě kontaktujte a já Vám je pošlu mailem.

02.05.2011 (07:17)

ty posledni 2 fotky jsou supr

01.05.2011 (21:55)

Ahoj,Tvé macro fotografie jsou opravdu úžasný.Myslim že jsem v tom, až po uši. :-D Dal jsem na Tvou radu a na Runde koupil 200 f2.8 L USM + Extender 2x. Tu 400 nechám na příští rok. Spíš se připravuji, že koupim tu 100 2.8 IS Macro L USM. Měl jsem pujčený macro objektiv,právě tu 100 a myslím že je to něco,co mne bude taky dost zajímat.Díky za rady. Michal

01.05.2011 (20:13)

Ahoj Michale, tak to sme se asi minuly:) Me chytnul na zavirce slejvak jako prase. Ten osmahly je fak moc peknej!



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *