13.12.2010

Apple iPhone, vynikající pomocník při cestování

Po téměř třech týdnech začnu poněkud netradičně. Plný dojmů z dlouhé a namáhavé cesty, kdy jsme procestovali téměř 4 tisíce kilometrů, musím prohlásit, že telefon od společnosti Apple, je neskutečný pomocník a neúnavný dříč.

Foto

O fenoménu značky Apple bylo napsáno tolik, že další vychvalování toho či onoho nemá smysl. Kdo telefon vlastní, ten jistě moje slova potvrdí, kdo se teprve chystá si pořídit malý zázrak, tomu se budou následující řádky určitě hodit.

Telefon značky iPhone využívám od samého začátku a rozhodně to neberu jako nějaký módní trend, ale jako skutečného pomocníka na cesty.

Dlouho dopředu připravuji každou cestu a pokaždé stojím před stejným rozhodnutím, vzít sebou počítač, nebo nepřidávat do batohu další zbytečnou zátěž. Někdy mi to nedá a přeci jen počítač nakonec přibalím. Tentokrát jsem se ale rozhodl jinak, cestuji přeci do Ameriky a každý volný kilogram v batohu mohu využít k nákupům levného zboží. Navíc celá Amerika je pokryta signálem WiFi a internet je na každém kroku a zcela zdarma. Dokonce pokud zvolíte leteckou společnost Delta, tak můžete pohodlně využívat služeb internetu zdarma na palubě letadla. Byl jsem překvapen, jak dobře funguje internet během letu. Žádné výpadky spojení a rychlost byla také plně dostačující. Hned jsem si vzpomněl na naše nepříjemné letušky, když vytáhnu stařičkou omlácenou MP3 a ihned se na mě snesou nesmyslná slova o zákazu používání těchto přístrojů na palubě. Nedokážu si ani představit, jak by taková MP3 mohla způsobit nějaké problémy při startu letadla. Jen mě občas překvapuje přístup jednotlivých leteckých společností, ale to je na delší úvahu. Trochu jsem odbočil, takže zase zpátky k iPhonu.

Apple iPhone, neocenitelný pomocník na cesty
Prvním důvodem, proč jsem si počítač sebou nevzal, je množství karet, které vlastním. V současné době disponuji téměř 300GB CF a SD karet a tak mi přišlo zbytečné, tahat s sebou notebook. Jistě velký zástup lidí namítne, že není bezpečné skladovat fotografie pouze na kartách a možná budou mít pravdu, existuje ale jedno velké „ale“.  Za celou dobu co fotografuji, jsem o žádnou fotografii vinou vadné karty nepřišel. Je to možná tím, že používám pouze prověřené a kvalitní značky, u mě konkrétně PRETEC a SANDISK. Je to možná jen otázka času, ale v současné době si nemyslím, že by mě míra obav přesvědčila o opaku. Kartám dávám opravdu zabrat, tedy myšleno v souvislosti s prostředím, kde jsou provozovány a zatím se na ně mohu stoprocentně spolehnout. Důležité je také skladování karet během cestování a na to používám vodotěsné pouzdro, které brání vniknutí vody, vlhkosti a prachu přímo ke kartám. Pouzdro je velmi odolné a pohodlně se do něho vejdou 4 karty typu CF a 4 karty typu SD. Nevidím tedy nutnost v terénu zálohovat svoje data na notebook. Se zvyšující se kvalitou a kapacitou karet to vidím jako zcela zbytečné a pevně doufám, že čas mi dá za pravdu. Stejné je to s názorem na používání CF karet s nižší kapacitou, kvůli případné ztrátě dat. Je to další nesmysl, protože s kapacitou to nemá nic společného. Možná pouze tehdy, když o data přijdete, tak přijdete o větší množství dat. Kapacity kolem 4-8GB mi přijdou zcela zbytečné ve vztahu k velikosti jednoho surového RAW formátu a je jen otázkou času, kdy zcela zmizí z trhu a nahradí je kapacity mnohem vyšší. Osobně používám kapacitu karty 32GB a výše a žádný problém jsem opět nezaznamenal. Pokud to opravdu hodně „kropíte“, tak mi přijde zcela zbytečné používat karty nižší kapacity. Záleží to na každém z vás a na vaší potřebě. Nechci nikomu vnucovat svůj názor, pouze prezentuji svoje bohaté zkušenosti. Každý si může míru rizika stanovit sám a rozhodnout se, jestli sebou potáhne zbytečnost jménem notebook, nebo nahradí počítač něčím efektivnějším. Pro mě osobně je to jednoznačně telefon od společnosti Apple.

Foto

Apple iPhone, užitečné aplikace na cesty
Již delší dobu slibuji všem, že odpovím na dotazy typu „ co používáš Michale za aplikace vhodné k cestování spojené s fotografováním?“. Po téměř třítýdenní cestě západem Spojených států, kde jsem si všechny svoje oblíbené aplikace mohl řádně vyzkoušet, bych velmi rád shrnul jejich výhody a odpověděl tak současně na všechny dotazy. Všechny aplikace, které používám, bych rozdělil do několika skupin a popsal jejich možnosti využití v terénu.

Internet, Skype, Facebook a ti druzí
V dnešní uspěchané době jsme neustále nuceni na cestách používat komunikační nástroje. Tak jako všechny moderní přístroje jsou vybaveny množstvím nástrojů, tak i telefon iPhone je vybaven základními programy, které velice často využívám. iPhone 4 umožňuje díky kvalitnímu a neuvěřitelně ostrému displeji zobrazovat naprosto úchvatně text, a tak není problém si v klidu vychutnat dlouhé hodiny surfování na internetu nebo číst různé dokumenty.

SAFARI – internetový prohlížeč, který umožňuje surfování po internetu. Doporučuji vždy aktualizovat přímo v telefonu a stahovat všechny různé doplňky. Na cestách se mi osvědčil téměř všude a v porovnání s notebookem nespatřuji žádné nevýhody. Snad jen nemožnost přehrávání některých videí ve formátu Adobe Flash, ale to již řeší další aplikace.

Fring – Vynikající nástroj, který vám umožní komunikovat s celým světem. Program obsahuje všechny možné dostupné messengery, které převážně používám na svém počítači. Můžete využívat Skype v mobilu naprosto zdarma, MSN Messenger, ICQ, Google Talk™, SIP, Twitter, AIM a Yahoo!™.
Pokud by vám společný program nevyhovoval, můžete si pohodlně nainstalovat všechny dostupné komunikační nástroje naprosto samostatně. Já mám navíc v telefonu ještě aplikace ICQ, SKYPE a FACEBOOK, ale spíše jen pro jistotu, kdyby něco.

Navigace, ztracen kdesi v neznámu
Již dávno není pravda, že k navigaci je potřeba pouze mapa, nebo specializovaný navigační přístroj. Většina moderních telefonů je vybavena GPS přijímačem a pomocí různých softwarů je možné velmi přesně a efektivně navigovat. Jistě jsou ještě země, kterým se může o navigaci pouze zdát, na druhou stranu je ale civilizační pokrok natolik rychlý, že za chvíli bude možné používat navigaci téměř všude. Já používám kombinaci několika programů, které se mi ukázaly jako nejvhodnější.

Navigon Evropa, Navigon USA, Google Mapy, TomTom Evropa, TomTom USA a Kanada, IGO a mnohá další. Stačí si opravdu jen vybrat. Každému padne do oka něco jiného, ale s žádným tímto programem neuděláte chybu. Konkrétně po USA se mi osvědčil jako nejpodrobnější NAVIGON USA, který nás dovedl opravdu všude. Jedinou nevýhodou bude pro mnohé cena, která je pořád na můj vkus hodně vysoká. Ale na druhou stranu již nemusíte kupovat do auta další navigační přístroj, stačit bude pouze kvalitní držák a můžete svůj telefon velice efektivně využívat jako GPS navigátor.

Google Earth – někdy používám pro ucelení obrazu i užitečný nástroj Google Earth, který nabízí společnost Google zcela zdarma.

Počasí, modely a předpovědi, užitečný pomocník při fotografování
Nejdůležitější pomůckou při fotografování je dokonalá znalost předpovědi počasí. Důležité je přesně vědět, kdy a kde vychází slunce, kde přesně zapadá a kdy bude ideální světlo k fotografování. Programů je opravdu nepřeberné množství, některé se ukázaly jako nespolehlivé a naprosto neužitečné, zatímco některé jako zcela výjimečné. Časem od dob prvního iPhone se všechny mnou používané aplikace výrazně zlepšily a v dnešní době se na ně dá velmi dobře spolehnout. Nabídnu vám ucelenou řadu aplikací, které vám v terénu dokážou opravdu pomoci.

AccuWeather Pro – král předpovědi počasí pro celý svět. Tento naprosto vynikající a geniální program umožňuje skutečné zázraky. Dokáže velmi přesně předpovědět počasí na příštích 15 hodin i s tím, jak moc bude zataženo, foukat vítr, padat sníh a další meteorologické údaje. Nalezne si nejbližší meteo radar a předpoví vám počasí přesně pro danou lokalitu. Pokud hledáte věrného pomocníka na cesty, tak tento program splní naprosto vaše očekávání. Mě opravdu hodně pomáhá.

Weather Pro – naprostá kopie programu AccuWeather, stejně přehledná a stejně obsáhlá. Záleží jen na vás, kterou si vyberete.

Sun Seeker – program, který dokáže na daném místě přesně určit polohu slunce. Velmi vhodné pro fotografy, kteří čekají na východ a západ slunce. Pomocí zabudovaného kompasu určíte, kde přesně bude slunce vycházet a zapadat a navíc stanovíte polohu v kteroukoliv roční dobu.

Helios - program, který dokáže na daném místě přesně určit polohu slunce. Velmi vhodné pro fotografy, kteří čekají na východ a západ slunce. Pomocí zabudovaného kompasu určíte, kde přesně bude slunce vycházet a zapadat a navíc stanovíte polohu v kteroukoliv roční dobu.

Sunrise Pro - program, který dokáže na daném místě přesně určit polohu slunce. Velmi vhodné pro fotografy, kteří čekají na východ a západ slunce. Pomocí zabudovaného kompasu určíte, kde přesně bude slunce vycházet a zapadat a navíc stanovíte polohu v kteroukoliv roční dobu.

Fotografování, úpravy a editace fotografií
Další skupinou jsou programy, které vám umožní rychlou editaci a úpravu fotografií, které pořídíte iPhonem.

Touch Retouch – velmi snadno upravíte a plně zeditujete všechny fotografie, které pořídíte mobilním telefonem.

Framed! – doplní Vaše fotografie o všechny možné zábavné pasparty.

PerfectPhoto – další program na úpravu fotografií.

Toland ASC Digital Assist – program, který vám umožní časové nahrávání a pořizování fotografií

iMovie – program, který vám umožní snadnou a efektivní editaci videa.

Pro Camera + Photo Studio – program, který nahradí váš standartní fotoaparát a rozšíří funkce pořizování fotografií a videa

Slovníky, překladače, translátory
Další skupinou programů, kterou velmi často využívám, jsou programy, které mi umožní přeložení slov i větných spojení. Slovníky se hodí zejména tam, kde moje slovní zásoba končí. Pokud cestujete tak intenzivně jako já, jsou slovníky nezbytným doplňkem a zároveň i efektivním nástrojem na cestách.

SlovoED – vynikající slovník, který je možno využít jako nekonečnou zásobu slov ve 120 jazycích. Vyžaduje instalaci příslušných slovníků.

Slovník Apps Dev Team – hlavní světové jazyky jsou obsaženy v tomto skělém slovníku. Využívám velmi často na cestách.

Nástroje, blbosti a hry do letadla
Z užitečných nástrojů bych jmenoval několik programů, které mi pomáhají na cestách. Většinou se jedná o programy se specializovaným využitím, ale někdy se mohou opravdu hodit.

Office Plus – klasický kancelářský balík na editaci a správu dokumentů.

PDF Reader – program, který vám umožní prohlížení PDF dokumentů.

AppBox Pro – vynikají program, který v sobě zahrnuje nástroje na převod měn, měrných jednotek, kalkulačky, baterii, kalendář, gmail, google news, yahoo news a další užitečné nástroje, které se mohou někdy hodit.

LockBox Pro – program umožňuje zaheslovat důležité dokumenty a obrázky.

BT Photo Share – program umožňuje spojit iPhone s okolím a sdílet fotky a dokumenty.

Poslední skupinou programů, které používám na svém iPhone, jsou hry. Hry mi umožňují mentálně relaxovat při dlouhých hodinách, které trávím v letadle a dokážou velmi efektivně zabít čas a nudu. Někdo si v letadle čte, někdo přemýšlí, někdo spí, já raději pařím hry a poslouchám muziku.

Tímto malým článkem jsem vám chtěl ukázat, že to jde i jinak a někdy není nutné sebou na dlouhé expedice tahat notebook. Přesto všechno zůstane i nadále notebook nezastupitelný v některých situacích a určitě ho budu i nadále na jisté druhy expedic vláčet sebou, i když velmi nerad.

Byl bych moc rád, pokud byste mohli všichni průběžně tento článek doplňovat odkazy na další zajímavé a užitečné programy, které vám usnadňují cestování a fotografování.

Foto

Z Ameriky jsem si dovezl další zajímavou hračku jménem iPad, ale o tom až někdy později, až budu mít více zkušeností z terénu.

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  14.12.2010


 

Kategorie: Fototechnika | 13.12.2010
Klíčová slova: apple  iphone  aplikace  pomocník 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

20.12.2010 (09:10)

Mirek: nz, snad se ti bude něco hodit ;-)

20.12.2010 (09:10)

Heňo: Ahoj chlape, iPad je skvělá hračička, zatím si s ní jen hraju, ale brzo snad něco písnu. Měj se

20.12.2010 (09:09)

Thomas: Accu je super!!!

20.12.2010 (09:09)

Pavel Pekař: Zlatá slova, možná jsem to zapomněl zmínit, ale je to tak. V Americe je internet všude a zdarma, dokonce i na WC ;-)

20.12.2010 (09:08)

Štěpán Červený: To víš, nejsem ředitel Barondova, tag nemám love :-D

20.12.2010 (09:07)

Janek: NZ ;-)

15.12.2010 (14:31)

Michale, díky za pěkné a přehledné info. Něco z toho určitě vyzkouším.

14.12.2010 (23:43)

Áno , toto všetko používam na iPhone aj ja , ale mám dva mesiace doma iPada a na tel. sa už tak často nedostane , predsa len vetší display má svoje čaro ! : :-) Ale pravdou zase je že telefón máš vždy pri sebe . Pozdravujem ťa staŕ vojno ! ;-)

14.12.2010 (22:10)

Dík za ten Accu je supr, dneska sem ho na horach testoval.

14.12.2010 (09:03)

iPhone je neuvěřitelný přístroj a lze s ním plně nahradit jakékoliv PC, jen to má jeden velký háček, musíte být vždy a všude online:) V Americe to asi není problém, jen Evropa a jiné země na tom nejsou tak dobře:)

14.12.2010 (01:35)

:-D jééé... Prosím tě kup si pořádnej komp a pak ti to všecko začne fungovat :-P Jinak vítej z5

13.12.2010 (21:51)

Děkuji moc Michale, hnedle něco nainstaluju a vyzkouším.



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *