09.08.2009

Tesařík obrovský, Lednický král

Pátek pozdě večer, zvoní telefon a ozve se můj velký kamarád Jirka Kukla, úspěšný vinař a moravský entomolog. Než stačí cokoliv říci, je mi jasné, že zase celý víkend strávím někde na Moravě při fotografování a večer samozřejmě u něho ve sklípku.

Tesařík obrovský, pozvánka do Lednice, malý kout na dosah
Jirka na mě vyhrknul, musíš určitě přijet, jsou už tady. Někdy minulý měsíc, než jsem odjížděl na ostrov Runde, jsem ho poprosil, ať mi zavolá, až bude čas fotografování Lednických zázraků v podobě kudlanek, roháčů a tesaříků. Jirka je velký znalec celé oblasti a je velmi zanícený entomolog, no dnes už spíše vinař, ale jeho tipy jsou pořád ještě k nezaplacení. Pozvánku jsem samozřejmě přijal a v sobotu ráno se vydal směrem Lednicko-Valtický areál. Všichni tuhle výjimečnou lokalitu, a nejen z biologického hlediska, určitě velmi dobře znáte, proto nemá smysl tento malebný kout dlouze představovat.

tes08 Tesařík obrovský (Cerambyx cerdo) | Great Capricorn Beetle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2 2/3,Blesk: Canon SpeedLite 580EXII + Canon Speedlite Transmitter ST-E2, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Vytvořeno: 8. srpna 2009 19:40:28, Lednicko-Valticky areál (Česká Republika)

tes05 Tesařík obrovský (Cerambyx cerdo) | Great Capricorn Beetle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2 2/3,Blesk: Canon SpeedLite 580EXII + Canon Speedlite Transmitter ST-E2, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Vytvořeno: 8. srpna 2009 17:56:13, Lednicko-Valticky areál (Česká Republika)

Kudlanky, roháči, anebo tesařík obrovský
Původně jsem zamýšlel celý víkend trávit ve společnosti kudlanek, ale ty musí ještě jeden víkend počkat a tak jsme se spolu se svými kamarádi Jirkou a Mírou, vydali do Lednicko-Valtického areálu fotografovat naše vzácné brouky. Jirka nás vybavil velkým množstvím informací a přesného popisu vhodných lokalit, takže se všechno zdálo velmi snadné, ale jak už to tak bývá, nic není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát.

Tesařík obrovský, fotografování bolí, někdy opravdu hodně
Pro fotografování
jsme si bohužel vybrali velmi špatný termín, celý areál byl neuvěřitelně nacpaný lidmi, všude příšerný hluk a obrovské vedro. Vybaveni všemi možnými informacemi jsme se vydali po známé cestě na první obhlídku terénu. Bohužel, už s prvními kroky po areálu, se ukázal největší problém, který nás nakonec doháněl k šílenství. Celý areál je doslova zamořen obrovským množstvím komárů a už naprosto přesně vím, jak se cítil Ondra, který popisoval obdobnou situaci při fotografování roháčů v lužním lese. Ještě dneska, když se podívám právě na svoje poštípané tělo, tak se asi do areálu jen tak nevrátím. Míra měl naštěstí naprosto geniální nápad, zeptat se, jestli nemají náhodou v jednom ze stánků nějaký repelent, ejhle, oni opravdu mají, neskutečně dobře prodejný artikl za jakoukoliv cenu!. Repelent se nakonec ukázal jako naprosto neúčinný, pouze při odpoledním světle trochu fungoval, ale jak se začal blížit večer a já čekal na tesaříky u obrovského starého dubu, komáři mi dávali opravdu hodně zabrat. Druhý problém byl lokalizovat přesně místo, kde by podmínky pro fotografování splňovaly naše představy a hlavně kde se vyskytoval Tesařík obrovský. Nakonec jsme prochodili areál křížem krážem a výsledkem bylo naprosté fyzické vyčerpání, protože v tom příšerném horku a za neustálého dotírání komárů, se každý další kilometr zdál jako nekonečný. Když si uvědomím, že jsem nachodil něco okolo patnácti kilometrů s fotobatohem, poznal téměř všechny duby v celém okolí, že se mi o nich zdálo celou noc, přesto však budu na tento víkend ještě dlouho vzpomínat.

tes07 Tesařík obrovský (Cerambyx cerdo) | Great Capricorn Beetle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2 2/3,Blesk: Canon SpeedLite 580EXII + Canon Speedlite Transmitter ST-E2, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Vytvořeno: 8. srpna 2009 19:51:16, Lednicko-Valticky areál (Česká Republika)

tes03 Tesařík obrovský (Cerambyx cerdo) | Great Capricorn Beetle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2 2/3,Blesk: Canon SpeedLite 580EXII + Canon Speedlite Transmitter ST-E2, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Vytvořeno: 8. srpna 2009 18:13:11, Lednicko-Valtický areál (Česká Republika)

Tesařík obrovský, fotografický oříšek, čekání na večerní světlo
Po celodenním hledání roháčů a tesaříků, se nám nakonec povedlo objevit hotový poklad. Nádherné místo, starý polorozpadlý dub, plný ztrouchnivělého dřeva porostlého mechem a s naprosto dokonalou orientací směrem na západ. Každý kdo se pokoušel fotografovat roháče a tesaříky určitě vím, jak velmi složité je fotografovat "černého brouka" v ostrém slunci a bez větší možnosti kompozice a výběru pozadí. Po jedinečné informaci od místního rybáře jsme se vydali k místu, které soustřeďuje velké množství roháčů a tesaříků a je naprosto dokonale umístěné mimo hlavní stezky celého areálu. Nikým nerušeni jsme se mohli v naprostém klidu oddávat rozjímání při čekání na vhodné světelné podmínky a dlouze přemýšlet, jak vlastně celé fotografování pojmout. Fotografovat tesaříka obrovského není zas tak jednoduché, pokud se budete snažit sebevíce, není výsledek nikdy zaručen. Místo bylo vybráno, pozadí víceméně také a teď jen čekat. Tesaříci a roháči začínají nalétat na staré duby v pozdním teplém odpoledni, a nejvíce jich můžete nalézt na místech, kde je narušená struktura stromu a z ní vytéká sladká míza, kterou mají nejraději. Pokud vsadíte na ten správný strom, máte prakticky vyhráno, stačí jen malinko mízy umístit na správné místo a čekat. Po příletu dvou krásných samců začaly doslova fotografické orgie, najednou zapomenete na neustálé ožírání komárů a věnujete se jen a jen tesaříkům. Pokud dosáhne světlo velmi nízko nad obzor a vy máte co fotografovat, máte vyhráno, nikdy jsem neuviděl tak zvláštní barku krovek v posledním paprsku letního dne, jako právě při našem víkendovém fotografování. Tesařík je nádherně nasvícen, není nutné používat žádné odrazné desky a prakticky ani blesk. Někdy je možné malinko přiblesknout do spodní poloviny jeho těla, aby došlo k prokreslení hlubokých stínů. K tomu jsem tentokráte používal pouze dálkový transmiter ST-2 od Canonu a hlavní systémový blesk Canon SpeedLite 580EXII se Stofen bouncerem pro zjemnění světla, který jsem držel pouze v ruce a modeloval si ručně místo jeho dopadu. Má to jednu velkou nevýhodu, máte jednu ruku neustále obsazenou, druhou musíte ostřit a mačkat spoušť zároveň, naopak výhodou je zase přesné umístění blesku kam je potřeba. Tesařík obrovský je neustále v pohybu, takže i váš přírodní ateliér musí být velmi flexibilní a vy se musíte neustále přizpůsobovat dané situaci. Naprostou slastí je potom to nejkrásnější večerní světlo těsně před západem, kdy ještě poslední paprsky jemně olizují fotografovaný objekt, potom už blesk není třeba a vy se můžete naplno oddávat jen fotografování.

tes01 Tesařík obrovský (Cerambyx cerdo) | Great Capricorn Beetle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2 2/3,Blesk: Canon SpeedLite 580EXII + Canon Speedlite Transmitter ST-E2, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Vytvořeno: 8. srpna 2009 19:06:13, Lednicko-Valticky areál (Česká Republika)

tes06 Tesařík obrovský (Cerambyx cerdo) | Great Capricorn Beetle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -2 2/3,Blesk: Canon SpeedLite 580EXII + Canon Speedlite Transmitter ST-E2, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Vytvořeno: 8. srpna 2009 18:04:34, Lednicko-Valticky areál (Česká Republika)

Tesařík obrovský (Cerambyx cerdo), Lednický král
Jako první se objevil nádherný tesařík obrovský. "Tesařík obrovský (Cerambyx cerdo) je rozšířen ve střední a v jižní Evropě, jižním Švédsku, severní Africe a na Kavkaze. Dospělý brouk je tmavě hnědý, konec krovek má červenohnědý a dosahuje délky až 56 mm. Jako u mnoha dalších druhů z čeledi Cerambycidae, samci tesaříka obrovského mají dvakrát delší tykadla než samice a jsou štíhlejší. Larvy se vyvíjejí v živém dřevě dubu, vzácněji v jiných druzích, ve stromech starších více než 100 let, rostoucích na slunečných stanovištích. Dospělí brouci se objevují od června do začátku srpna. Samice kladou vajíčka do kůry, ve které se vylíhnou larvy, které v kůře první rok přezimují. V dalším období tříletého až pětiletého cyklu vývoje postupně pronikají larvy do lýka a běli, nakonec se prožírají do dřeva, ve kterém si vytvářejí chodbičky a komůrky, ve kterých se zakuklují. Larvy jsou světle žluté s rezavou hlavou a dosahují délky až 10 cm. I když svou činností larvy brouka způsobují škody, je brouk zařazen mezi ohrožené druhy a je chráněn zákonem." - zdroj wikipedia.org

tes02 Tesařík obrovský (Cerambyx cerdo) | Great Capricorn Beetle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2 2/3,Blesk: Canon SpeedLite 580EXII + Canon Speedlite Transmitter ST-E2, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Vytvořeno: 8. srpna 2009 19:09:11, Lednicko-Valticky areál (Česká Republika)

tes09 Tesařík obrovský (Cerambyx cerdo) | Great Capricorn Beetle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2 2/3,Blesk: Canon SpeedLite 580EXII + Canon Speedlite Transmitter ST-E2, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Vytvořeno: 8. srpna 2009 19:57:16, Lednicko-Valticky areál (Česká Republika)

Nakonec jsme fotografováním dvou dospělých samců zakončili krásný den, nebylo nutné se nikam zdlouhavě přesouvat a zakončit opravdu těžký den s pořádnou dávkou vína, to je to pravé fotografování na Moravě, alespoň pro mě. Už dnes jistě vím, že jsem tu nebyl naposledy a po velmi zajímavé informaci od místního rybáře se chystám na vyvrcholení letošního roku, kdy by se na daném místě měli vyskytovat doslova obrovské roje roháčů a tesaříků, samozřejmě si to zatím nechám jen pro sebe a Vy se máte určitě na co těšit.

Tesařík obrovský, pár tipů a rad na fotografování v Lednicko-Valtickém areálu
Pokud se rozhodnete fotografovat tesaříky a roháče přímo v areálu, rychle na to zapomeňte, to nejkrásnější večerní světlo nemá šanci proniknout na všechny místa skrze všechny stromy a určitě je vhodné zvolit přilehlé louky, kde budete nejen sami a nikým nerušeni, ale bude si moci vychutnat to nejkrásnější večerní světlo bez jediného rušivého elementu. Roháče a tesaříky, nemůžete přehlédnout, jsou opravdu velcí a hodně nápadní. Nejlepší je začít prohlídku celého areálu někdy po obědě, vytipovat si místo výskytu, připravit se na večerní fotografování a pak už jen čekat. Nachodíte opravdu hodně kilometrů, doporučuji nejkvalitnější možný repelent, který seženete, a i když bude horko, tak dlouhé oblečení a hodně tekutin. Roháče a tesaříky nikdy nehledejte na mrtvých a úplně odumřelých stromech, nejlépe je vždy tak napůl, strom napadený roháči a tesaříky poznáte pak velmi snadno, je plný děr a cestiček zhruba do výšky 2-3 metrů. Na místech, kde vytéká chutná míza je největší šance spatřit naše vzácné brouky, proto se zaměřte právě na tyhle oblasti. Pokud je strom obalen velkým množstvím mravenců, anebo dokonce sršni, tak se mu vyhněte, tam roháče a tesaříky nenajdete a navíc to může být velmi nebezpečné.

tes11 Tesařík obrovský (Cerambyx cerdo) | Great Capricorn Beetle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2 2/3,Blesk: Canon SpeedLite 580EXII + Canon Speedlite Transmitter ST-E2, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Vytvořeno: 8. srpna 2009 19:37:14, Lednicko-Valticky areál (Česká Republika)

Mějte prosím na paměti, že Tesařík obrovský a Roháč obecný jsou velmi přísně chráněni a proto prosím dbejte na jejich ochranu. Sám dobře vím, že to není vždy jednoduché, i když jich na tamních cestách uvidíte velké množství přejetých od kol cyklistů, nesnažte se je jakkoliv ohrožovat a dokonce s nimi manipulovat. Pokud budete mít velké štěstí, můžete jich spatřit na jednom jediném stromě tak ohromné množství, že se Vám o tom ani nezdálo, fotografovat budete mít určitě co. Pro vás všechny bude návštěva celého areálu stát za to, měl jsem možnost spatřit potápku roháče s mladými, mladé volavky a další vodní ptáky, kterých se v celém areálu nachází velké množství. Stačí se jen na malou chvíli zastavit, počkat až všichni turisté opustí celý areál a tento krásný malebný kout bude jen Váš.

tes04 Tesařík obrovský (Cerambyx cerdo) | Great Capricorn Beetle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2 2/3,Blesk: Canon SpeedLite 580EXII + Canon Speedlite Transmitter ST-E2, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Vytvořeno: 8. srpna 2009 17:58:19, Lednicko-Valticky areál (Česká Republika)

tes10 Tesařík obrovský (Cerambyx cerdo) | Great Capricorn Beetle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2 2/3,Blesk: Canon SpeedLite 580EXII + Canon Speedlite Transmitter ST-E2, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Vytvořeno: 8. srpna 2009 19:41:43, Lednicko-Valticky areál (Česká Republika)
Související odkazy:

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 9.8.2009

Kategorie: Cestování | 09.08.2009
Klíčová slova: tesařík  obrovský  lednicko  valtický  areál  lednice  cerambyx  cerdo   
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

17.11.2022 (01:05)

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru

08.07.2016 (11:29)

Ahojte všichni,právě jsme vylovili v Chorvatsku z chorovaného bazénu tesaříka obrovského, mysleli jsme, že je mrtvý, ale po chvíli se začal hýbat, jsme z toho nadšení, dali jsme ho na dřevo,do mušle trochu pitné vody a čekáme, zda se z toho vzpamatuje. Byl v bazénu asi dost dlouho přes noc, chudáček...Tak ho s dětmi pozorujeme, snad to přežije :-| Markéta

12.08.2009 (20:32)

...další komáři a další morava ;-) tahle se mi líbí díky světlu víc. cau

12.08.2009 (15:21)

cau kamaráde, tak se zase zadarilo jak tak koukam. to svetlo bylo uzasny ale nejak mi nesedi ta zelena v pozadi, stejne jak pise J. ale zase vim jak ji mas rad pro me nejlepsi ta posledni, je tam trochu prostredi a jak se pomalu sine okolo toho dreva, to se mi libi. tak at se dari, cau Pavel

11.08.2009 (19:48)

J. Přesně jak píšete, zelené pozadí vyhledávám záměrně. Zelená barva ve mě vždy evokuje přírodu a svět, který mi zůstává nejbližší. Je pravda, že k broukům a hmyzu s krovkami se hodí zejména tmavé pozadí, ale raději mám stejně to zelené ;-)

11.08.2009 (19:46)

Radek Demjan: Já ti říkal, ať jedeš s námi ;-) , neboj další víkend bude!

11.08.2009 (14:40)
icon J.:

Michal fakt pekny to se musi nechat. Me jen moc nesedi ta zelena, ja vim ze ji mas moc rad ale na brouky to chce hnedy, je to pak lepsi. Jinak to vecerni svetlo je pecka. cau Jarda

10.08.2009 (22:11)

Ahoj Michale Krasne se vam zadarilo... Krasny brouk na super fotkach :) grat...

10.08.2009 (21:50)

Martin Pustelník: Ahoj kamaráde, už se těším, a moc! To bude zase akce, počkej jak tě provedeme Moravou, připrav CF karty a hlavně si připrav játra, bude to velký ;-) .

10.08.2009 (21:48)

Jirka Hromada: Ahoj Jirko, je to přesně jak píšeš. Je to ta bílá plastová věc, co se umísťuje na přední část hlavy blesku. Tady máš odkaz : http://www.bhphotovideo.com/c/product/535004-REG/Pearstone_BD_C580_Bounce_Dome_Diffuser_for.html

10.08.2009 (20:44)

ahoj Michale, pro mě rozhodně nejlepší půlkruh z tykadel ;-) foto 6, ikdyž na těch ostatních je zase luxusnější teplé světlo, ...na kudlankách naviděnou.

10.08.2009 (20:08)

Dobrý večer Michale, jeden krátký dotaz na ten "Stofen bouncer", je to prosímtě ta mléčná plastová náhrada, která se upevňuje přímo na blesk? Mě se líbí to krásně rozptýlené světlo které z toho leze, blesk není skoro poznat. Můžeš mi poslat nějaký odkaz, kde ho můžu koupit? Hezký večer přeje Jirka

10.08.2009 (20:05)

Vlada: Nazdárek rejpale :-P , vím že tvých kvalit zatím v tomhle oboru nedosahuji, ale zase se pořád učím. Někdy se zastav a pokecáme jak bylo v Kolumbii a ukážeš mi ty tvoje poklady a mě zase spadne čelist. Ahoj ty "úplněprofíku", Michal

10.08.2009 (20:03)

Pavlínka: Ahoj, už jsem si říkal, kde ti je konec. Co dovolená, vyzkoušela jsi některé moje rady v praxi? Zatím ahoj, Michal

10.08.2009 (20:02)

Dave: Čau David, bylo to hrozně narychlo, původně jsem chtěl jet úplně někam jinam, ale zase na druhou stranu, LV areál opravdu nezklamal.







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *