20.07.2014

Pantanal, nespoutaný ráj divokých zvířat

Pantanal patří mezi nejkrásnější místa naší planety a já se rád na tahle úžasná místa vracím, letos to bylo už po čtvrté. A jaký vlastně letošní rok Pantanal byl, to se pokusím v krátkosti shrnout do následujících pár řádků. Letošní rok byl opět náročný na přesuny džípem, letadlem a lodí. Občas i trochu na psychiku, ale nakonec jsme si to opravdu pořádně užili a vyfotografovali spousty krásných snímků divoké brazilské přírody.

Nandu pampový (Rhea americana) | Greater Rhea, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/6400 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kajman yacaré (Caiman yacare) | Yacare caiman, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Radosti z dlouhého cestování, už zase IBERIA
Z důvodu konání mistrovství světa ve fotbale, které se hrálo v době naší návštěvy v Brazílii, se většina mezinárodních letů dramaticky měnila a tvrdě přizpůsobovala fotbalu. V době úvah o další cestě do Pantanalu, jsem jako naprostý laik a neznalec fotbalu nevěděl, že se nějaké mistrovství vůbec koná. Moje chyba, to se nedá nic dělat, proto jsem naši cestu musel rozdělit na několik logistických úseků, abychom to vůbec zvládli. Nakonec to bylo prima, protože to nebyla taková rasovina, jako posledně a celý úsek cesty jsme nemuseli zdolat na jeden zátah. Stejně jako posledně, vždy při letech směrem do Brazílie, jsem zvolil leteckou společnost Iberia. Největší obavy jsem měl o zavazadla, ale Iberia nakonec na cestě tam i zpátky mile překvapila a kufry doletěly v naprostém pořádku a včas. Služby a jídlo od společnosti Iberia by vydaly na samostatný článek, ale nic jiného za přijatelný peníz nebylo k dispozici. Po jednom odpočinkovém dni v Sao Paulo čekala na českou partu deseti lidí nejkrásnější část cesty, skutečně pořádný offroad. Celkem 8 hodin poctivého terénu, plného bahna, vody a prašných cest. Řidiči měli k dispozici nová auta, ale bohužel pro nás naprosto nevhodné pneumatiky, takže jsme cestou velmi často uvízli v bahně a na řadu přišlo lano a naviják. Jak jsem všem slíbil, stalo se, koncem cesty už toho bylo na všechny dost, takže jsme byli rádi, že jsme dorazili na ranč právě včas k večeři.

Ranní Pantanal, slastné pocity se vracejí
První dva dny nás přivítalo deštivé počasí a mraky, tak si mohli alespoň všichni udělat obrázek, jak vypadá krajina kolem a co všechno je možné kolem fotografovat. Každý den jsme se dělili do několika skupin, někdo využíval loď, někdo auto a někdo zůstával pouze kolem ranče, kde bylo k fotografování prakticky všechno, co zdejší příroda nabízí. Rána bývají v Pantanalu velmi chladná zejména, pokud se člověk pohybuje lodí po vodě, nebo kolem malých lagun, naopak odpoledne se nesou ve znamení vysokých teplot a jasného slunce. Letní měsíce přinášejí hojnost potravy a většina zdejších zvířat mají mláďata, takže je stále co fotografovat. Pro mě osobně byl hlavní cíl celé cesty vyfotografovat mravenečníka s mládětem, o kterém jsem snil už doma a je to vlastně to jediné, co mi z Pantanalu chybělo. Už teď prozradím, že se to povedlo a k tomu bylo ještě něco navíc. Další dny se nesly ve znamení honu na tapíra a jaguára, kteří žijí velmi skrytým způsobem života, a není snadné je vyfotografovat. Kluků se to nakonec povedlo, tapír s mládětem se procházel kolem nich, ráno se podařilo vyfotografovat pumu, jen ten jaguár pořád ne a ne se objevit.

Pantanal, ráj papoušků ara
Srdce každého milovníka divoké přírody musí zaplesat, pokud se v krásném ranním světle objeví hejna modrých papoušků ara hyacintových, kteří ochotně pózují před objektivy fotoaparátů. Během těch několika dnů se nám podařilo vyfotografovat všechny druhy zástupců papoušků ara, které se tady vyskytují. Nejvíce nás upoutali papoušci arové hyacintový, kteří jsou tady nejvzácnější a patří mezi nejkrásnější papoušky světa. Během ranních vyjížděk byla možnost je fotografovat při východu slunce, kdy se jejich barva měnila s rostoucí intenzitou světla. Okolní laguny byly plné vodních ptáků, ke kterým se bylo potřeba jako obvykle velmi tiše plazit. Někdy byli ptáci velmi plaší, jindy jsme je překvapili v takové pozici, že se nevešli ani do hledáčku. Celkově bylo kolem hodně zástupců ptačí říše, takže kluci se mohli dokonale vyřádit.

Pantanal, život ledňáčků na řece Rio Nego
Ráno na řece patří k tomu nejkrásnějšímu, co tady můžete zažít. Všechno se probouzí k životu a řeka klem se mění v bojové teritorium ledňáčků, volavek a kajmanů. Každé ráno a odpoledne část naší výpravy trávila na řece. Hlavním cílem bylo vyfotografovat krmící se kajmany, lovící ledňáčky a hlavně vydry, které se živí rybami. Všechno se podařilo beze zbytku splnit, dokonce jsme jedno dopoledne trávili ve společnosti vydry, jak loví a cpe se velkou rybou. Ledňáčků bylo všude kolem velké množství, jak toporně sedících na každém myslitelném pozadí, tak i letících a požírajících ryby. Konečně se mi podařilo dostat do míst na řece, kde jsem nikdy nebyl a kde byla šance spatřit jaguára. Fernando opět dokonale vodil naši loď a s přesností jemu vlastní najížděl k ledňáčkům tak blízko, že nebylo možné zaostřit.

Pantanal, zaostřeno na savce
Největší atrakcí jsou v Pantanalu savci, tedy jen proto toho, kdo nepreferuje ptačí zástupce. V Pantanalu máte možnost vyfotografovat mnoho zajímavých savců v různých situacích. Každý samozřejmě toužil po mravenečníkovi, kterého jsme viděli téměř každý den a vždy jsme ho stopovali několik set metrů, tapírovi, který je takovým duchem Pantanalu a je velmi těžké ho spatřit. Naopak velmi běžní jsou nosálové, jelenci, kapybara mokřadní, pásovci a další. Konečně se mi podařilo letos vidět a fotografovat další druh pásovce, velkého jelence bahenního, nosála na stromě, vydru říční i obrovskou, pumu, ale jaguár zůstal naším očím stále skryt. Vrcholem pro mě osobně byla chvíle, kdy jsme mohli trávit čas s mravenečníkem, který měl na zádech krátce narozené mládě, vskutku nesmazatelný zážitek, ale o tom později.
Pantanal patří k tomu nejkrásnějšímu, co může Brazílie nabídnout, a jsem rád, že jsem se mohl znovu vrátit. Parta kluků byla výborná a užili jsme si hodně legrace a dobrého vína. Tradiční boje mezi zástupci žlutých a červených se rozhořel už v letadle, takže bylo o čem diskutovat. Zklamaně musím přiznat, že nás tentokráte žlutí naprosto deklasovali v celkovém počtu, ale taková je prostě a jednoduše současná situace na trhu. Kluci měli k dispozici tu nejmodernější techniku a jen zběžně, co jsem měl možnost vidět, pořídili nádherné snímky, některé dokonce unikátní, tak jsem sám zvědav, kdo co ukrývá za poklady na kartách. Hostitelé na ranči patří téměř k mé rodině, starali se o nás přímo ukázkově a plnili všechna naše bláznivá přání beze zbytku. Zajímavou zkušenost jsem si mohl vyzkoušet přímo v terénu, kdy mě oslovila brazilská národní televize a udělala se mnou rozhovor přímo v akci při fotografování i s nácvikem českého stylu fotografování. Kluci se náramně bavili, ale já byl nervózní, jako nějaká prvnička.

Speciální poděkování patří všem účastníkům, jmenovitě Petr (sežrali mě blechy) Vinš, Karel (já chci mravenečníka) Kukla, Venca ( Nikon je nejlepší na světě) Šebek, Dan (nejlepší lovec pásovců) Šulc, Mirek (ošetřím cokoliv) doktor Švejcar, Radim (chytím si jedovatého pavouka) Švejka, Milda (kam jsem dal jen ten pas) Jochmann, Libor (hajný Robátko) Šejna, Petr (kropím to o život) Čuněk, kluci díky, byly jste fakt super parta. Právě v těchto dnech chystám na další dlouhou expedici, tak více článků a fotografií až někdy v srpnu, pevně doufám, že po šťastném návratu.

Související články o Pantanalu:

Pes Maikong (Cerdocyon thous) | Crab-eating Fox, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Čejka jižní (Vanellus chilensis) | Southern Lapwing, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) | Hyacinth Macaw, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/2000s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Krajina v Pantanalu | Landscape of Pantanal, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 16-35mm f/2.8L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/640s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 16mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Čáp jabiru (Jabiru mycteria) | Jabiru Stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 2000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadilo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 640, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) | Hyacinth Macaw, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Volavka hvízdavá (Syrigma sibilatrix) | Whistling Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Jelenec pampový (Ozotoceros bezoarticus) | Pampas Deer, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybák amazonský (Sternula superciliaris) | The yellow-billed tern, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Čáp jabiru (Jabiru mycteria) | Jabiru Stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Ara ararauna (ara ararauna) | Ara ararauna, Blue-and-gold Macaw, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Dan při ranním lovu prvních záběrů, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/6400 s, ISO: 200, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kajman yacaré (Caiman yacare) | Yacare caiman, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Vydra jižní (Lontra provocax) | The southern river otter, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Karančo jižní (Caracara plancus) | Southern Caracara, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Ostnák jihoamerický (Jacana jacana) | Wattled Jacana, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadilo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/500s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kapybara mokřadní (Hydrochoerus hydrochaeris) | Capybara, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Nosál červený (Nasua nasua) | South American Coati, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybařík zelený (Chloroceryle americana) | Green Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Chápan černý (Ateles paniscus) | Red-faced spider monkey, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, ZOO Sao Paulo  (Brazílie)

Krajina v Pantanalu | Landscape of Pantanal, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 16-35mm f/2.8L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/500s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 16mm, Vytvořeno: květen 2012, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Čimango žlutavý (Milvago chimachima) | Yellow-headed Caracara, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kajman yacaré (Caiman yacare) | Yacare caiman, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Jelenec pampový (Ozotoceros bezoarticus) | Pampas Deer, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) | Hyacinth Macaw, Autor: Petr Čuněk, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: EF 400mm f/5.6L USM, ne, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 640mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Zoboun americký (Rynchops niger) | Black Skimmer, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Krajina v Pantanalu | Landscape of Pantanal, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 16-35mm f/2.8L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 16mm, Vytvořeno: květen 2012, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Potu velký (Nyctibius grandis) | Great Potoo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/320s, ISO: 2500, Blesk: ano,  přenosné světlo, lampa, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Ara zelenokřídlý (Ara chloroptera) | Red-and-green Macaw, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kondor havranovitý (Coragyps atratus) | Black Vulture, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/160s, ISO: 6400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) | Hyacinth Macaw, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kajman yacaré (Caiman yacare) | Yacare caiman, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  20.7.2014

 

Kategorie: Cestování | 20.07.2014
Klíčová slova: Pantanal  mravenečník  pásovec  tapír  jaguár  ara  Brazílie  MS 2014  mistrovství světa fotbal  fotbal 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

17.12.2014 (19:09)

ÚŽASNÉ FOTKY!!!!!!!!!!! fakt se mi líbí

17.12.2014 (19:08)

ÚŽASNÉ FOTKY!!!!!!!!!!! fakt se mi líbí

25.07.2014 (11:49)

Ahoj Michale, tak jsem tyden doma a uz me to zase s...., nejvyssi cas zase nekam vypadnout. No do rijna to musim vydrzet makat . Jinak co dodat k Pantanalu? Jedine snad to, ze by se tam clovek vydrzel odstehovat na mnohem delsi dobu, resp. projet si celou Brazilii, Ameriku,.... Uz ted si rikam "Do p..., tohle jsem mohl vyfotit jinak-lepe-jeste jednou....", no proste klasika. Tak se mej a zase nekdy priste. Radim

24.07.2014 (08:36)

Ahoj Michale, nemám slov, vskutku povedené fotografie. Jednou bych ráda dosáhla stejného stupně vnímání přírody a dokázala ji přenést na fotografie. Zdraví Ljuba :-)

23.07.2014 (19:03)

Michale paráda. Věřím, že Pantanal je nejkrásnější místo na světě. Až budu velký, poletím s tebou.

22.07.2014 (10:14)

Michale parádní práce, moc se mi líbí kajman a kondor. ;-) :-)

21.07.2014 (19:01)

Ahoj draku, tak kajmani jsou teda luxusní. Kdy dáš další?

21.07.2014 (18:49)

Michale miluji prirodu.Vase snimky mi berou dech....bravo

21.07.2014 (18:40)

vitej doma kamaradicku koukam na to a musim te pochvalit je to supr jsem zvedavej na ty kajmany!

21.07.2014 (09:07)

zdar brácho tohle je parádní prácička, pokecáme o víkendu těším se na zážitky ;-) :-D

21.07.2014 (09:06)

Michale, ou, klobou dolů, hodně povedené fotografie. Osobně preferuji ptáky, a proto hodnotím velmi kladně papoušky. Ti kajmani vypadají opravdu strašidelně, jak píše Zdeněk. Mohu se zeptat směle, kdy budou další?

20.07.2014 (22:00)

Teda ten poslední kajman, ten je strašidelný! Ten se Ti povedl.

20.07.2014 (21:30)

Michale klobouk dolů opět nádhera :nuts:

20.07.2014 (21:28)

Michale, moc povedené ochutnávky. Jak to děláš, koukal jsem na fotografie kolegů na FB a ty obrázky se hodně liší, čím to je? Mohl by jsi prosím někdy napsat něco o úpravách, tvoje fotky jsou takové "čisté". Gratuluji a budu se těšit na další, zdraví Libor.

20.07.2014 (21:01)

supr Michale!!! ty zraješ jako vino čím dál lepší, hihi







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *