09.04.2011

Tropičtí motýli opět v Praze

Stejně jako minulý rok, jsem se moc těšil na další akci ve skleníku Fatamorgana, výstavu tropických motýlů. Letošní rok sliboval mnohem zajímavější druhy a velkolepou podívanou.

Foto Foto Foto

Více lidí, nežli motýlů
Lidé versus motýli, to je oč tu běží. Vždy si říkám, že se podobných akcí budu zúčastňovat pouze ve všední den, ale jak už to tak bývá, někdy to prostě nelze. Na výstavu motýlů jsem se vydal dnes a byla to velká chyba. Ve skleníku se pohybovalo příliš mnoho lidí a fotografování bylo velmi obtížné. Přeci jen zájem o krásné motýly je obrovský a dalece předčil i výstavu orchidejí v minulém měsíci. Nevadí, když už jsem si udělal čas, tak to přeci nevzdám. Letošní rok bude zcela výjimečný, kolekce tropických motýlů zahrnuje skupinu vzácných otakárků, která stojí rozhodně za vidění. Bohužel většina vysněných motýlů se prozatím nevylíhla, a proto se budu na výstavu opakovaně vracet.

Foto

Foto

Testování nových hraček, aneb jak na světlo
Dnes jsem si konečně mohl vyzkoušet pár hraček, které jsem vyvíjel v zimě. Dlouhou dobu jsem řešil, jak správně usměrnit světlo blesku. Většinu času jsem si zvykl na to, že blesk se bez většího využití stává nepotřebným těžítkem v batohu. Po dlouhém zkoušení a troše šikovnosti jsem si vyrobil nový softbox, který jsem doplnil o malé reflexní sklíčko. Určitě se ptáte, jak to celé funguje. Jedná se o naprosto obyčejný softbox vyrobený z plastu, koženky a reflexního skla. Tohle legrační udělátko vypadá přímo bizarně, ale překvapivě dobře funguje. Měl jsem ho připravené na fotografování kolibříků v Ekvádoru, ale cestu jsme museli bohužel odložit, tak že jsem si ho chtěl vyzkoušet alespoň v těchto podmínkách, kde je světla nedostatek. Ještě pár drobností musím vyladit a celé vám to v samostatném článku brzy představím. Druhou novinkou je využití nových polarizačních filtrů Hoya HD. Už dlouhou dobu používám nové polarizační filtry Hoya HD, které mi umožní velmi pěkně nasytit barvy s využitím více světla. Nové filtry Hoya HD mají o 25% vyšší propustnost světla a tím výrazně porážejí konkurenci. Pokud je vyžadováno použití filtru tam, kde je málo světla, určitě naleznou filtry Hoya HD své uplatnění.

Foto

Krátká zastávka ve skleníku Fatamorgana stojí rozhodně za to, vřele doporučuji všem fotografům. Pokud mohu doporučit za sebe, tak ještě chvíli počkejte, až se vylíhne více motýlů a ve skleníku bude k vidění větší druhová pestrost. Dnes to byl pouze začátek, ale moc se těším na pokračování.

Foto

Foto

Související články:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 09.04.2011

 

Kategorie: Cestování | 09.04.2011
Klíčová slova: motýli  fatmorgana  výstava motýlů  tropičtí motýli 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

29.05.2011 (22:04)

Dobry den .me by teda zajimalo to udelatko take. Fotky vyoske kvality jako vzdy

12.04.2011 (22:11)

Možná to z článku úplně nevyplynulo a někdo si ho mohl vyložit jinak, než bylo zamýšleno, ale beru to. Ostatní nechám na jiných. Co se týče černého motýla, tak rád zašlu exif, ale bohužel nemáte uveden email. Dostal jsem pár soukromých emailů od lidí, co byli také ve FM a podávají informace o "zvěrstvech", které se tam dějí s živými exponáty, takže si myslím své. Přeji všem klidnou návštěvu výstavy a chování nechám na každém dle svého svědomí.

12.04.2011 (17:39)

A ještě k panu Bártovi. Pokud si přečtete článek, tak vám musí být jasné, že z těch slov opravdu vyplývá to, na co jsem narážel. A že bych někomu zíviděl fotky motýlů ze skleníku, které si člověk může vzít do ruky a přenést kam chce, nebo jen si najít toho vhodného jednince k focení, kterých je tam dost, to snad nemyslíte vážně! :-) Jsou jiné věci, které by člověk mohl závidět, ale tyhle fotografie opravdu ne.

12.04.2011 (17:34)

Pane Jirouši, pokud si někdo přečte váš článek, kde píšete : " Měl jsem ho připravené na fotografování kolibříků v Ekvádoru, ale cestu jsme museli bohužel odložit, tak že jsem si ho chtěl vyzkoušet alespoň v těchto podmínkách, kde je světla nedostatek." tak není nikde psáno, že jste ho zkoušel na orchidejích! Jestli tomu tak je, omlouvám se. Ale stejně si neodpustím poznámku, že ti černí motýli na první a čtvrté fotografii mají nějaký velký odlesk světla v očích....??? :-( :-(

12.04.2011 (08:05)

Jsou krásní Mišáku moc moc :-D

11.04.2011 (07:13)

Ahoj Michale, tak jsem neodolal a vyrazil si na výlet do Fata Morgany. Tvých kvalit ve fotografii nedosahuji, ale něco přeci jen vzniklo. Mám dotaz, ty už neuvádíš EXIFY? pro mě byly vždy cenným zdrojem informací. Měj se hezky a děkuji za tip na výlet, Petr.

10.04.2011 (19:37)

Dobrý večer všem, pane Jiří, jak psal Michal, tak jsem si svoje nové udělátko odzkoušel pouze na rostlinách, na motýly by to asi vhodné nebylo, protože světlo bylo moc ostré. Všechny moje fotografie ze skleníku FM jsou fotografovány výhradně bez blesku. Jak tady psal někdo výše, tak největší problém byli děti a cvakálisté, kteří "flashovali" co jen šlo. Ale co, kdo chce psa bít, ten si hůl najde, takže směle do mně.

10.04.2011 (17:41)

Ahoj Michal tak ja byl dneska a byl to masakr. Nesnasim maly parchanty a jestli nekomu vadi blesk tak by mel videt co tam delaj deti. Jenze vsem je to jedno je to atrakce za penize a stejnak chcipnou takze se nic nedeje. Dneska sem uz videl i toho velkyho cervenyho jak si chtel. Tak se mej a sory za ten vcerejsek.

10.04.2011 (08:11)

Panebože, co je tohle zase za debatu. Pane Jiří, byl jsem včera s Michalem ve skleníku, ještě navíc s Davidem Říhou a než začnete plácat nesmysly, tak se raději zeptejte. Michal si svůj vynález zkoušel na orchidejích a jelikož bylo světlo příliš ostré, tak to na motýli nezkoušel narozdíl od všech kompaktářů!!! Všechny fotky jsou bez blesku, což asi dokáže exif a my dva. Až se Michal večer vrátí napíše své, dnes má nějaký focení. Jinak asi vas zase ser... ze ma pekny fotky co?

10.04.2011 (07:59)

Včera jsem to viděl na vlastní oči, nejhorší byli děti. Ty starší dámy, které mají sjednat pořádek, tak ty jen sedí na židli a nechají si dělat každého co chce. Všude cedule jako kráva nedotýkat se motýlů a děti si s nimi hrají jako s hračkou. Jinak blesk jsem používal i já a prakticky všichni kolem, takže hoď kamenem kdož jsi bez viny. :wacko:

09.04.2011 (22:28)

Nevědomost kompaktářů je zarážející a nechápu, že někdo nazakročí! Ale ještě víc zarážející je nevědomost pana fotografa Jirouše! Ta organizace ve skleníku je děsná, pobíhající děti berou motýly do rukou, nosí je na sobě, pobíhají a vrážejí do lidí a nikdo je nenapomene, ani rodiče ani učitelky! Je to trápení těchto krásných tvorů!!!!! :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

09.04.2011 (22:23)

Jirko tak to museli vsichni po dnesku chcipnout kdyz jsem videl jak tam lidi s kompaktama davali fotaky motylum primo do ksiftu a nekolikrat je blejskali. Taky jsem nechapal proc si nekdo foti motyli na hnusnym bilim laminatu to mi fakt hlava nebrala. Na tohle se da aspon divat a blesk bych neresil. Me spis zajima ta vec na blesk protoze na fotce neni vubec videt???

09.04.2011 (22:17)

...pěkný fotky, ale jako zkušený fotograf by vám nemělo uniknout, že když použijete na motýla blesk, může oslepnout. Je to tak a je to hlavně složením jeho očí, které jsou na světlo velice citlivé! Myslel jsem, že fotograf vašeho kalibru to ví :-(

09.04.2011 (21:50)

Nádhera Michale, už se tam zítra moc těším. Objektiv mám a nic mě nazastaví:) pak ti něco pošlu a budeš na mě přísný! Ahoj a užívej si prcka.



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *