23.11.2010

Vietnam, zelená perla Asie

Dlouho dobu jsem přemýšlel, kde by se po světě dalo nafotografovat něco zajímavého, něco jiného a netradičního. Ozval se mi můj kamarád Jirka Zajíc, který už delší dobu žije v exotickém Vietnamu a bylo rozhodnuto, rád bych se do téhle turismem nepoznamenané země velmi brzy podíval.

Foto

Jirka Zajíc už delší dobu provozuje velmi zajímavý informační portál o krásné zemi jménem Vietnam, který mě velmi zaujal. Dlouho dobu jsem přemýšlel, kam by moje toulavé botky zamířily a rozhodl jsem se vrátit do svých let, kdy jsem s cestováním začínal. U Jirky na webu se můžete začíst do velmi zajímavých článků, postřehů a vlastních zážitků, které budou jistě pro mnohé z velmi překvapivé. Vietnam je opravdu krásná země, která se bohužel řídí poněkud jinými pravidly, než na které je běžný Evropan zvyklí.

Foto

Vietnam, zajímavé místa v Asii
Nejvíce mě na Vietnamu láká různorodost celé země. Zelená barva všude tak, kam se jen člověk podívá, nádherná terasovitá políčka čerstvě nasázené rýže a nekonečné množství vážek, motýlů a jiné havěti, které bych se rád věnoval. Vietnam je plný nádherných míst a já se rozhodl společně s Jirkou objevit pár zajímavých míst.

Foto

Dračí zátoka, aneb Halong Bay, je jedinou lokalitou v celém Vietnamu, která je zapsána pod ochranu kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Místní legenda praví o nebeském drakovi a jeho dětech, které si na pomoc přizval císař, jenž potřeboval zastavit invazi cizích vojáků. Drak spolu se svými potomky vyplivl velkou spoustu perel, z nichž vznikly ostrovy a ostrá skaliska, která se postavila do cesty nepřátelských flotil. Vítězní draci se svým výtvorem natolik nadchli, že se rozhodli zde zůstat, čímž dali celému místu jméno Ha Long (sestupující drak).

Foto

Mezi Da Nang a Hoi An se tyčí pět mramorových hor, z nichž každá představuje jeden z buddhistických prvků vesmíru - Voda, Země, Oheň, Dřevo, Kov. Místní legenda vypráví o Božské želvě, z jejíhož požehnaného vejce vzešla na pobřeží krásná nymfa. Skořápka praskla a pět vzniklých kousků representuje pět malých horských útvarů. Ve skutečnosti se sem lidé kultury Cham přišli modlit ke svým hinduistickým bohům a následně zde v jeskyních postavili budhistické oltáře. V okolních vesnicích žijí potomci slavné Chamské dynastie dodnes.

Foto

Bach Ma znamená ve vietnamštině bílý kůň a podle jedné z legend to je obrazné pojmenování bílých hustých mraků, které většinu času zakrývají místní kopce a připomínají hřívu bílého koně. NP Bach Ma se nachází asi 40 km jižně od města Hue. Národním parkem o rozloze 22 tisíc hektarů se Bach Ma stal v roce 1991. Kolem byla vybudována přechodová zóna, velká jako samotný park, kde žije 60 tisíc obyvatel. Bach Ma je jednou z nejdůležitějších biosfér v Indočíně. Vyskytuje se zde na 2150 druhů rostlin a přibližně 1500 druhů fauny. Mezi nejzajímavější druhy, které se tady vyskytují, patří asijský černý medvěd, leopard, a samozřejmě nedávno objevená mohutná lesní antilopa Saola.

Foto

Národní park Ba Be byl založen v roce 1992, leží zhruba 240 km severně od Hanoje. Dominantu představují tři navzájem propojené jezera – Pe Lam, Pe Lu a Pe Leng. S celkovou délkou sedm kilometrů, a s hloubkou místy přes jeden kilometr, patří jezeru BaBe prvenství. Jedná se o největší přírodní jezero celé země. Na území zdejšího vápencového pohoří můžeme najít dalších asi dalších 500 jezer, řeky, vodopády a jeskyně. Nachází se tu tropický deštný prales, který je domovem 65 druhů savců, 214 druhů ptáků a nepřeberného množství hmyzu včetně motýlů. Ve zdejších jezerech žije skoro 50 druhů sladkovodních ryb.

Foto

Pokud by měl někdo zájem procestovat zcela nezávisle Vietnam, být tak naprosto nezávislý na jakékoliv cestovní kanceláři, potom můžete kdykoliv kontaktovat Jirku a domluvit se přímo s ním.

 

Jiří Zajíc - Vietnam travel 

Michal Jirouš, foto a text Jiří Zajíc | PhotoNature.cz

Kategorie: Cestování | 23.11.2010
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious