24.09.2010

Fotosafari Ekvádor 2011, fotografování kolibříků

V létě jsem byl osloven velký odborníkem a milovníkem Ekvádoru, Liborem Vaicenbacherem, abychom společně spolupracovali na pořádání Fotosafari v tropickém Ekvádoru. Libora považuji za největšího znalce Ekvádoru, a proto jsem neváhal a pustil se do společného projektu.

Foto

Společně bychom Vám všem rádi představili krásu tropického Ekvádoru, zejména potom fotografování létajících drahokamů, světa titěrnosti a barevné krásy, kolibříků.

S fotografováním kolibříků mám jisté zkušenosti z tropické Kostariky, Pantanalu, El Salvadoru a dalších zemí střední a jižní Ameriky. Cílem Fotosafari bude za doprovodu specialisty Libora na ekvádorskou faunu a fotografa Michala, získat základní zkušenosti a dovednosti s fotografováním kolibříků. Nabízíme Vám jedinečnou možnost objevit unikátní svět létajících drahokamů ekvádorské přírody.

Malý jihoamerický stát Ekvádor je zemí neuvěřitelné druhové diverzity, kde na malém území najdeme kromě bezpočtu rozličných zástupců živočichů a rostlin, také více než 1500 druhů ptáků. Pro naši dvoutýdenní návštěvu tohoto přírodního ráje jsme pro vás vybrali region Chocó, který je i ve srovnání s životem překypující Amazonií truhlou napěchovanou k prasknutí. Rozhodně ne nadarmo bylo okolí příjemného horského městečka Minda, ve kterém strávíme podstatnou část naší expedice, vyhlášeno prvním významným ptačím územím (important bird area) v Jižní Americe. Vždyť jen v okruhu 40 km kolem tohoto ptáčkařského pupku neotropů, je možné potkat více než 600 druhů místního opeřenstva, z nichž mnohé nespatříte nikde jinde na světě! Společně se tak vydáme na pouť západními svahy And, abychom některé z těchto klenotů přenesli do svých srdcí a na paměťová média našich fotoaparátů.

Foto

FOTOSAFARI jsou vhodné zejména pro začátečníky, ale i pokročilé uživatele digitálních přístrojů, kteří se chtějí dozvědět nějaké ty tipy, triky a rady v oblasti pořizování kvalitních a nezapomenutelných fotografií. Jste připraveni proniknout do tajů a záhad digitální fotografie, potom jsme tu jen a jen pro Vás.

Digitální zrcadlovka již dávno není pouze nástrojem novodobých profesionálů v dané oblasti. S pořízením nového přístroje přicházejí i značné starosti, které kladou na uživatele nových přístrojů určité nároky po stránce fotografických znalostí a zvládnutí veškerého nastavení a ovládání přístroje. Nabízíme vám zcela unikátní službu, kde vám poradíme se základním nastavením přístroje, vysvětlíme nejdůležitější funkce a nabídneme užitečné tipy a triky pro každodenní používání vašeho nového přístroje přímo v prostředí jihoamerických tropů.

Každý, kdo úspěšně zvládne používat svůj nový přístroj po technické stránce, se z počátku potýká s problémy zvládnutí kvalitní a poutavé fotografie. Pokud se pokoušíte o vytvoření takové fotografie, je potřeba znát i jistá fotografická "pravidla". Budeme se snažit proniknout do tajů umění správně zvládnuté expozice, která bude základním kamenem pro vytvoření kvalitní a poutavé fotografie s příběhem. Následovat bude základní seznámení s pravidly kompozice.

Naučíme se správně používat fotografický přístroj ve spojení s teleobjektivem, využívat přirozeného světla, správné používání blesku ve volné přírodě, vhodnost použití stativu a jiných fotografických pomůcek. Naučíme se využívat přirozené světlo, nasytit barvy, hrátky s pozadím a další nepostradatelné tipy a triky, které jsou potřeba k vytvoření působivé fotografie v atraktivním prostředí jihoamerických tropů.

Foto

Doporučené vybavení:
- Digitální zrcadlovka, popřípadě doplněná široko rozsahovým kompaktním fotoaparátem, velmi doporučuji jedno záložní tělo, lze využít v případě poruchy
- Objektivy, doporučené jsou objektivy v ohniskové vzdálenosti od 14 – 800mm, využijete opravdu všechny, které vlastníte, makro objektiv
- Stativ, případně monopod, drátovou, nebo bezdrátovou spoušť, blesk, baterie, nabíječky
- Velké množství karet + možnost zálohy na HDD, notebook, DVD
- Podrobný seznam všeho zašlu na vyžádání

Program fotografické expedice Fotosafari Ekvádor 2011

1.– 3. den
Po příletu do Quita se přehoupneme přes západní hřebeny And do útulné hosterie Verdecocha, kde budeme mít možnost fotografovat vysokohorské druhy kolibříků, včetně bizarního mečozobce. Pro výlety do okolí můžeme využít možnosti vyhoupnout se do koňského sedla a poznávat tak krásy vysokých And bez srdce tlukoucího až v krku (budeme se pohybovat ve výškách kolem 3000 m).

4. den
Brzy ráno vyrazíme do 3500 m vysoko položené rezervace Yanacocha, kde se vydáme po staré Incké stezce protínající svahy aktivního vulkánu Pichincha (4 784 m) ke krmítkům u kterých budeme fotografovat nejvýše žijící lesní druhy kolibříků. Bude-li nám přát štěstěna, podaří se nám spatřit i nejvzácnějšího z těchto drobných opeřenců, který nežije nikde jinde na světě – kolibříka tmavého. V oblasti samozřejmě žije i bezpočet jiných zajímavých druhů ptáků, o jejichž ztvárnění se budeme moci pokusit.

5. – 8. den
Z vysokých And se sesuneme do níže položeného údolí – vyhlášeného Tandayapa Valley. Ve výšce 1500 až 2300 m se necháme zahltit obrovskou diverzitou druhů ptáků a rostlin. Nikde na světě nenajdeme takovou pestrost jako právě tady a my se z ní pokusíme alespoň zlomek vměstnat na paměťová média našich fotoaparátů.

9. – 12. den
Z Tandayapa Valley se přesuneme ještě o něco níže, do Mekky ptáčkařů Jižní Ameriky, prvního významného ptačího území neotropů – Minda. Kromě bezpočtu kolibříků, které budeme fotografovat doslova před humny našeho ubytování se vydáme na motýlí farmu, abychom si vyfotografovali i jiná létající stvoření než ptáky. V subtropickém ráji se po krátké procházce zastavíme u leku pipulky kadeřavokřídlé (místní endemit) a u hnízda kvesala zlatohlavého.

13. den
V 1100 m vysoko položeném Milpe si již tak obsáhlou kolekci kolibříků a pestrobarevných tangar ještě rozšíříme. Bude-li nám přát alespoň trochu štěstí, budeme fotografovat také endemického tukana hnědošíjného, který se zde vyskytuje poměrně hojně. Odpoledne se pak přesuneme do městečka Los Bancos, kde si v restauraci Mirador Rio Blanco nejen pochutnáme, ale také zafotíme. Na zdejší krmítka se přilétá krmit bezpočet druhů tangar, kolibříků, ale také tukanů.

14. den
Cestou do Quita se zastavíme v proslulé soukromé rezervaci Paz de las aves, kde s pomocí majitele, znalce místního ptactva, budeme fotografovat druhy, které jinde není možnost ani zahlédnout. Odpoledne se přesuneme do Quita a v některé z místních restaurací se rozloučíme s Ekvádorem.

Foto

Termín: 15. 08 - 30. 08. 2011
Termín: 07. 11 - 22. 11. 2011

Maximální počet osob: 8

Cena: 89.999,- Kč

Cena obsahuje:
- Leteckou přepravu Praha - Quito a zpět
- Veškeré příplatky a poplatky spojené s leteckou přepravou
- Ubytování dle itineráře.
- Pronájem vozu
- Transfery a přejezdy po Ekvádoru pronajatým vozem
- Služby fotografa a průvodce
- Veškeré transporty.
- Služby místního průvodce.
- Odletové a příletové transfery.

Cena neobsahuje:
- Alkoholické a nealko nápoje
- Odletovou taxu z Quita 41usd
- Stravování
- Cestovní pojištění
- Nákupy osobní spotřeby včetně suvenýrů

OBJEDNÁVKA Fotosafari Ekvádor 2011: Formulář

Foto Foto Foto

Libor Vaicenbacher a Michal Jirouš | PhotoNature.cz 24.09.2010

Kategorie: Cestování | 24.09.2010
Klíčová slova: fotosafari  ekvádor  kolibřík  mindo 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious